Kikset Google-dræber fatter ikke en meter

Den meget hypede svarmaskine Wolfram|Alpha er ved at opnå status, som den lidt kiksede fætter ingen vil kendes ved.

Wolfram Alpha, der fejlagtigt blev udråbt som en potentiel Google-dræber, har nu en uge på bagen, og reaktionerne er blandede, selv om budskabet om, at den ikke er en søgemaskine er trængt i gennem.

En del analytikere og medier havde temmeligt store forventninger til svarmaskinen. Men reaktionerne taler et utvetydigt sprog: Folk vil rigtigt gerne kunne lide Wolfram Alpha, men skidtet virker ikke.

Som en sammenfatter det: "Der er intet at synes om, udover modet ved forsøget og håbet om, at det kommer til at virke".

Selv om maskinens database er fyldt godt op med viden fra videnskaben, så er den stadig håbløst begrænset, og besvarer langt de fleste spørgsmål med et diplomatisk "jeg fatter ikke, hvad du taler om!".

Indtil videre skal de fleste spørgsmål skrives med samme akkuratesse som tekstinput i eventyrspil fra 80'erne for at blive besvaret. For eksempel giver kun et ud af seks varianter af spørgsmålet "hvilket bjerg er det højeste bjerg på jorden" et svar.

Derudover byder Wolfram Alpha heller ikke på specielt nuanceret faktabaseret viden.

Hvis man for eksempel spørger til det danske alfabet, så nøjes den med at fortælle, at det er baseret på latin uden at komme ind på æ,ø og å. Til sammenligning fortæller Google og Kosmix med det samme om de tre særegne bogstaver.

TechCrunch virker lidt småirriterede på Wolfram Alpha i deres test. For eksempel oplyser Wolfram Alpha, at arbejdsløsheden i New York er 4,5. Men det er 2006 tal. En Googlesøgning viser, at tallet er steget til 8,1 procent. Med andre ord er de arbejdsløse i New York et søm i Wolfram Alphas ligkiste. Fakta skal være korrekte. Men Wolfram Alpha afsøger ikke nettet, men sin database og dermed risikerer meget at blive forældet, netop på grund af den accelleration af begivenheder som nettet har bragt med sig.

Hvis man spørger hvad Christiania er, så får man at vide, hvor mange mennesker der bor i Oslo. Selvom Oslo tidligere hed Christiania, så afslører den søgning netop en af Wolfram Alphas helt store svagheder. Selv faktuelle ting er ofte dobbelttydige, og da hele konceptet består i at præsentere en resultatside med faktuelle svar på spørgsmålet, så foretager holdet bag Wolfram Alpha et mere eller mindre oplyst valg. Det er ikke til at vide, om de nogen sinde har hørt om Pusherstreet og Den Grå hal.

Holdet bag Wolfram Alpha oplyser til Cnet, at de netop har haft samme diskussen omkring makedonien, der både er en region og et land.

Cnet har spurgt, hvad læserne synes, og Wolfram Alpha får karakteren 3,55 på en skala hvor fem er værst. 28 procent mener, at den udelukkende er relevant for seriøse datanørder, men spørgsmålet er om den overhovedet, er det, der er ikke rigtigt nogle seriøse datanørder der har ytret sig. De er heller ikke målgruppen. Det erklærede mål er at bringe videnskaben til folket.

Indtil videre ved Wolfram Alpha for lidt og forstår sproget for dårligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere