IBM: Fem opfindelser som vil forandre dit liv

IBM spår om fem teknologier som vil forandre vores liv i de næste fem år. Og der er meget at glæde sig til, hvis man skal tro forskerne.

Big Blue har kigget dybt i krystalkuglen og fremlagt sin tredje årlige IBM Next Five in Five. En prognose med fem teknologiske innovationer, der kan forandre vores liv i de kommende fem år. Forudsigelserne er blandt andet baseret på den teknologi, der lige nu er under udvikling i IBM's egne laboratorier rundt om i verden. Og selvom en del af forudsigelserne lyder som science-fiction, så er det værd at huske, at dagens mp3-afspillere, gps-enheder og terabyte-harddiske også må forekomme meget uvirkelige for en tidsrejsende der er sprunget bare tyve år frem i tiden.

Den første prognose er, at solceller bliver integreret direkte i vejenes asfalt, hustage, vægge, biler - selv computere og beklædningsgenstande. De nye solceller er 100 gange tyndere end silicium-chips. Dermed kan næsten enhver tænkelig overflade forvandles til et solpanel, så computeren f.eks. kan oplade sig selv hvis den efterlades i solen.

Den anden teknologiske innovation får nok en mere ambivalent modtagelse. IBM forudsiger nemlig, at lægerne bliver i stand til at tegne et komplet genetisk kort og levere en oversigt med de sygdomme, du har forhøjet risiko for at få - sammen med gode råd til, hvad der kan gøres for at undgå dem. For 200 dollar kan man få en komplet prognose over resten af sit liv - hvis ellers man skulle være interesseret i dette.

IBMs tredje spådom handler om talegenkendelse og det, som kaldes VoiceSites. Forskerne forventer at talegenkendelse bliver langt mere udbredt og vil gøre nettet mere tilgængeligt for folk, som f.eks. ikke kan læse og skrive. I princippet har man slet ikke brug for en computer og skærm for at surfe på nettet - et telefonopkald er nok, hvor man f.eks. kan få læst sine mails op i telefonen og selv diktere et svar - uden at røre en computer.

For alle dem, der elsker at ose rundt i tøjbutikkerne, er der også godt nyt. I de kommende fem år vil mange omklædningsrum i forretningerne blive udstyret med digitale assistenter, der venligt kan fortælle dig, at du nok hellere må prøve en model to størrelser større. Eller foreslå noget andet, der passer til den valgte bluse. Eller tage billeder af dig, som så kan mailes til vennerne for at høre, hvad de synes.

Den femte og sidste spådom handler om at huske - eller rettere om at glemme. For IBM mener at problemet med information overload bliver en saga blot. Glem alt om at huske alle de små og store detaljer, hvad du skal huske at købe på supermarkedet, hvornår er det næste møde, og så var der lige den der bryllupsdag. For vi vil være omgivet af stationære og mobile enheder, som vil huske for os, med mikrofoner og kameraer som optager lyd og video og gemmer det hele på computeren, så alle samtalerne kan hives frem til enhver tid. En slags kontinuerlig og permanent super-hukommelse, som gemmer alt det, vores egen hjerne ikke kan lagre.

Helt i tidens ånd har IBM produceret en Youtube-video med sine fem spådomme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere