Artikel top billede

Nu bliver Wimax hurtigere

IEEE har godkendt den næste version af Wimax-standarden til trådløst bredbånd.

Den nye version af Wimax-standarden med den tekniske betegnelse 802.16m har nu fået den officielle blåstempling af Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Dermed har standarden nu fået det officielle navn IEEE 802.16m, men den bliver også betegnet som WirelessMAN-Advanced eller Wimax2. Det skriver IDG News Service.

Wimax er en trådløs teknologi til hurtig dataoverførsel over store afstande – i modsætning til Wi-Fi, hvor rækkevidden er forholdsvis kort, kan Wimax fungere over afstande på mange kilometer.

I Danmark har blandt andet Skyline satset på at opbygge et net af Wimax-forbindelser, der skal strække sig over hele landet. Skyline betegner Wimax som et trådløst alternativ til ADSL. Firmaets backbone er fiberbaseret, så den trådløse forbindelse bruges kun den sidste afstand ud til kunderne.

Det er typisk for Wimax, som ofte kombineres med Wi-Fi for at levere trådløst net i et kontor eller privat hjem.

Den gamle version af Wimax understøtter hastigheder op til 40 megabit i sekundet, mens 802.16m i princippet kan klare helt op til 1 gigabit i sekundet.

Samsung demonstrerede en prototype på et 802.16m-netværk sidste år på Ceatec-messen i Tokyo, hvor hastigheden var på 330 mbps. I praksis kan slutbrugere regne med hastigheder på omkring 100 mbps.

Den nye Wimax-version bruger en række forskellige teknologier for at øge hastigheden, herunder MIMO (Multiple-In, Multiple-Out), hvor flere datastrømme kombineres. Den nye standard understøtter også meget små basestationer, kaldet femtoceller, og den kan bruges med mesh-netværk.

Den skulle være fuldt bagudkompatibel med den nuværende standard. ITU har betegnet 802.16m som en ægte 4G-teknologi – i modsætning til gamle Wimax-standard og LTE (Long-Term Evolution), som altså ikke er ”rigtig” 4G.

Men i Danmark har Forbrugerombudsmanden afgjort, at teleselskaberne gerne må kalde deres mobile bredbånd med LTE for 4G.

Der kommer også en ny version af LTE kaldet LTE-Advanced, som skulle være ”rigtig” 4G ifølge ITU.

De fleste teleselskaber har da også valgt at bruge LTE og ikke Wimax til at bygge deres nye hurtige net med trådløs bredbånd. Dermed ser det ud til at Wimax kan få det svært. Selv Clearwire, der er verdens største Wimax-udbyder, er begyndt at teste LTE.

De store producenter af mobiltelefoner har allerede godkendt den færdige version af LTE-Advanced standarden, som også skal give hastigheder på mere end 1 gigabit i sekundet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere