Stavefejls-banditterne får stryg i Danmark

Halvandet års praksis med administrativ eliminering af domænehajer er foreløbig en succes. Stavefejls-hajerne opgiver kampen på forhånd.

Der er blevet luget godt ud i bunken af stavefejlsdomæner i Danmark.

For halvandet år siden blev det muligt at lukke cybersquatting i en administrativ håndevending, og det er indtil videre en succeshistorie.

»I runde tal snakker vi i størrelsesordenen 500 til 600 sager om året. I en tredjedel af sagerne bliver domænet slettet uden videre. I en lille del af sagerne bliver domænet overgivet til klageren. I de resterende sager går vi ind og træffer en afgørelse,« siger DK Hostmasters direktør Per Kølle, der sammen med DIFOs formand Mads Bryde Andersen har bemyndigelse til at træffe afgørelser.

Og i de afgørelse er det mere reglen en undtagelsen, at de oprindelige ejere af domæner som Dankebank.dk og Telmoe.dk får suspenderet domænet. De indklagede parter er generelt tavse som graven, når suspensionsagen går i gang.

»Vi betragter det klart som en succes, at det er blevet så let at forhindre, at fejlindtastninger leder hen til reklamesider,« siger Per Kølle.

Tidligere var forurettede firmaer henvist til at tage sagerne i Klagenævnet for Domænenavne, hvilket kan være en tidskrævende affære. Nu kan DK Hostmaster anmodes om en administrativ lukning af domænerne, hvis der er indlysende tegn på, at der ikke er reelle hensigter bag registreringen. Anmodningen er modsat hos klagenævnet desuden gratis.

Det nemmest domæne

Det er endnu for tidligt at konkludere, om suspensionsreglen har en langsigtet afskrækkende effekt for typosquatting på det danske domæne. Men den er indtil videre populær blandt danske firmaer.

Danske Bank er blandt de firmaer, der jævnligt må bede DK Hostmaster om at stoppe udenlandske domænehajer. Så sent som den 5. marts er domænet Danskabank.dk blevet indefrosset.

Men selv om Danske Banks jurister jævnligt må rette henvendelse til DK Hostmaster, fordi der skal startes en ny sag op for hvert snylterdomæne, så er man ganske tilfreds med klagemuligheden. Den er let og
hurtigt, oplyser Danske Banks juridiske afdeling, som ikke mindst har registreret, at den danske mulighed for at eliminere hajerne er væsentlig nemmere, end hvis tvisten skyldes et internationalt domæne.

Lovgiverne dømmer

For firmaer som Danske Bank kunne et drømmesenarie være, at gentagende domænesnyltere fik slettet samtlige registrerede domæner, når de i flere omgange er blevet frataget et snylterdomæne.

Men så drastisk er der ikke planer om at stramme reglerne, fortæller DK Hostmasters direktør. Indtil videre fastholdes proceduren om, at der skal startes en sag for hvert domæne.
Generelt skal DK Hostmasters direktør og bestyrelsesformand holde tungen i lige i munden, når det kommer til den nye suspensions-mulighed.

»Da vi indførte ordningen var der en række kritiske røster, som med en vis ret, brokkede sig over, at det både er os, der laver og fortolker reglerne. Men det er ikke en kritik, vi hører længere,« Per Kølle.

Det hænger ifølge Kølle sammen med, at der ikke har været en eneste sag, hvor den administrative afgørelse er blevet anket til klagenævnet eller bragt over i det almindelige retssystem.

Der optræder stadig enkelte oplagte cybersquatting-sager hos Klagenævnet for Domænenavne. Det skyldes ifølge Per Kølle, at ikke alle er blevet opmærksomme på den administrative procedure.

Der er information om proceduren her.

Det 500-600 typosquatting-sager har ikke rokket betragteligt ved mængden af almindelige domænetvister. Det vil sige, at mange firmaer, der tidligere følte sig stavet for tæt på, lod stavefejls-hajerne være i fred, fordi det var for tidskrævende og dyrt at sætte sig op i mod dem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere