Med købet af Sun Microsystems kommer Oracle også til at overtage en af de mest populære open source-databaser, MySQL, der er konkurrent til Oracles egen database. MySQL anvendes blandt andet til datalagring i det populære open source content management system Drupal, og salget kan derfor få konsekvenser for de mange websteder, der bruger Drupal.
Men faktisk har Oracle i de sidste fire år haft rettighederne til en af de vigtigste komponenter i MySQL. Oracle købte i 2005 det finske softwarefirma Innobase OY, som har udviklet den storage engine, InnoDB, der bruges i MySQL. Licensaftalen mellem MySQL og Oracle om InnoDB blev genforhandlet og forlænget i 2006.
Så allerede på dette tidspunkt signalerede Oracle, at man ikke havde intentioner om at lægge sten i vejen for MySQL.
Hos den danske open source-forhandler Casalogic er man alligevel bekymret for, hvad salget af Sun til Oracle kommer til at betyde for databasen.
»Det er naturligt at have en smule skepsis, når en stor producent af kommerciel software overtager et open source produkt og personlig kan jeg nok bedre lide den diversitet, der ligger i at have mange mindre virksomheder end få rigtig store,« siger Torben Sørensen, adm. direktør i Casalogic, til ComON.
Men han tilføjer, at Oracle er en kendt medspiller i open source sammenhænge og bidrager på mange måder til fremme af open source.
»Så jeg kan dårligt forestille mig, at de vil gøre noget der skader MySQL projektet. Måske kan de endda få held til at re-vitalisere udviklermiljøet omkring MySQL, som desværre har lidt under Sun's - efter sigende - tunge administrative processer. Jeg håber også på, at Oracle kan være medvirkende til at få indført en bedre forretningsmodel for del kommercielle del af MySQL. Det har indtil nu været vanskeligt at få kunde til at se anvendeligheden af en MySQL supportaftale pga. den store forskel prismæssigt mellem en gratis community udgave og en supporteret MySQL,« siger Torben Sørensen.
Blandt de danske Drupal-brugere er mediehuset Bonniers, som har flyttet en del af sine websteder over på denne open source-platform. Det er Peytz & Co., der har håndteret migreringen til Drupal for Bonniers. Direktør Christian Peytz mener ikke umiddelbart, at salget får den store betydning.
»MySQL og Oracles produkter har to helt forskellige målgrupper og er som sådan ikke i konkurrence med hinanden. Så jeg tror ikke, man skal frygte, at MySQL bliver afviklet til fordel for Oracles nuværende databaser. Hvis MySQL - mod forventning - alligevel viser sig ikke at have så meget fremtid, må man vælge et andet produkt. Næste version af Drupal (Drupal 7) kan f.eks. også køre på PostgreSQL,« siger Christian Peytz.
I modsætning til MySQL er open source databasen PostgreSQL ikke ejet af ét enkelt kommercielt selskab.