AidOnline i knibe: Forbudt af fifle med banner-annoncer

Snylterreklamer er forbudt i følge markedsføringsloven, siger en dom. Hvad gør AidOnline nu?

Det blev for at sige det mildt en stormfuld lancering, da bagmændene bag tjenesten AidOnline før sommerferien gik i luften med et nyt koncept med kombinationen af nødhjælp og online business af den mere bramfrie slags.

Aidonline fik i den grad medierne og stort set alle med engagement i online-verdenen på nakken, og støtterne – en række nødhjælpsorganisationer, trak sig ud af samarbejdet en efter en.

Forleden slog fogedretten så fast, at AidOnlines koncept er ulovligt. Selskabet krænker nemlig markedsføringsloven med sin annonce-udskiftende tjenste.

ComOn har spurgt stifter og direktør Troels Plenge, om AidOnline overhovedet er i en position, hvor man kan fortsæte aktiviteterne.
Svaret blæser i vinden efter dommen i fogedretten, og Troels Plenge, der ville ringe tilbage inden for en halv time, har ikke givet lyd fra sig her til formiddag.

Det er Danske Dagblades Forening og Foreningen af Danske Internet Medier (FDIM), der stævnede AidOnline.

AidOnline tilbyder en browsertilføjelse - en adblocker - der kan skjule de reklamer, der ligger på en hjemmeside og erstatte dem med andre, så brugeren kun ser reklamer, som AidOnline har solgt.

AidOnline er ikke som sådan en godgørende organisation, understreger stifterne. Sitet beregner sig 20 procent af annonce-omsætningen som administrationsomkostninger, mens de resterende 80 procent af annonce-indtægterne altså doneres til de velgørenhedsorganisationer, brugeren har valgt.

For at mindske kritikken lovede AidOnline at dele overskuddet med 12 store velgørende foreninger. Den voldsomme og negative presseomtale af konceptet fik dog i forsommeren de 12 foreninger til at springe fra aftalen med AidOnline.

Lisbeth Knudsen, chefredaktør for Berlingske Tidende, siger i sin egen avis, at der nu for første gang er kommet dom om brugen af adblocking i kommerciel sammenhæng.

”Vi har fået medhold i, at AidOnlines koncept medfører en forringelse af annonceværdien på vores website, og det er i strid med god markedsføringsskik. Og så er det blevet slået fast, at tekst og annoncer udgør et hele, som man ikke må gå ind og pille ved. Det krænker ophavsretten,” lyder det fra Lisbeh Knudsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere