På den sidste dag inden Folketingets sommerpause blev det meget omtalte forslag om åbne standarder vedtaget ensstemmigt. Dermed bliver regeringen pålagt at sikre, at de offentlige it-indkøb fremover bliver baseret på åbne standarder. I fredags kunne Videnskabsministeriet så fremlægge en rapport, der giver et bud på, hvordan Folketingets beslutning kan realiseres i praksis.
Den nye rapport beskriver, hvordan man ved hjælp af fælles standarder kan opnå en bedre sammenhængende og tværgående digital forvaltning. Den anbefaler blandt andet, at der bør være en fællesoffentlig standardiseringsproces, der fastsætter, hvilke standarder der fremover skal anvendes i den offentlige sektor.
Desuden bør der stilles krav om, at alle nye offentlige it-løsninger skal overholde de fastsatte fælles, åbne standarder, med mindre en myndighed har væsentlige grunde til ikke at overholde dem. I forbindelse med udbud af nye it-løsninger skal offentlige myndigheder sikre sig, at data kan deles med andre myndigheder.
Myndighedernes hjemmesider skal også overholde en række fælles, åbne standarder, så der sikres bred tilgængelighed til offentlige hjemmesider.
Rapporten »Virkemidler til fremme af interoperabilitet gennem fælles, åbne standarder« er resultatet af et udvalgsarbejde i Udvalget om bedre interoperabilitet, med repræsentanter fra Videnskabsministeriet, Finansministeriet, KL og Danske Regioner.