Danskere vrager dansk Wikipedia

Dansk er Nordens suverænt dårligste sprog, når det gælder antal artikel, bidragsydere og besøg på det lokale onlineleksikon.

www.wikipedia.org er det syvende mest populære site i verden og besøges hverdag af omkring 10 procent af alle verdens internetbrugere, beretter statistiksitet Alexa.

Også flere lokale versioner af leksikonet er blevet populære i deres hjemlande. Det gælder for eksempel i Japan, Rusland og Tyskland, og det meste af Norden.

Men Danmark er ikke med.

Hjemmesiden www.wikipedia.dk har betydeligt færre besøgende og færre artikler end de svenske, finske og norske wikipedia-sider.

Det viser denne statistik, som den svenske wiki-veteran m.v. Lars Erik Aronsson offentliggjorde for nylig.

Af hans indlæg fremgår det, atWikipedia i Sverige fik 49,7 millioner sidevisninger i juli i år, mens det danske site i samme periode kun fik  14,7 millioner sidevisninger.

”Svenskere, danskere, finnere og nordmænd er ret ens, når det gælder økonomi, uddannelse, levestandard og it-færdigheder. Alligevel er det danske Wikipedia langt mindre i størrelse og langt mindre besøgt end de andre tre. Hvordan kan det være?” spørger han.

Hans indlæg har affødt en større debat på Wikipedias interne danske forum, hvor der debateres om hvorfor danskerne ikke gider Wikipedia.

ComON har sendt spørgsmålet videre til Ole Palnatoke, der er formand for bestyrelsen for Wikimedia, der driver det danske Wikipedia.
Han mener, at nordmændenes og finnernes sprogkultur er så markant anderledes end den danske, at en direkte sammenligning ikke er retfærdig. Især nordmændende gør meget ud af at bevare deres sprog på som kulturbærende institution – de oversætter hellere noget til norsk end bruger engelske ord,” siger han.

Bestyrelsesformanden indrømmer dog, at der er markant og tilsyneladende uforklarlig forskel mellem populariteten af det svenske og det danske Wikipedia.

Men helt uforklarlig er forskellen måske ikke.
Ifølge Ole Palnatoke er de to landes Wiki-kulturer opstået på ret forskellige måde – med flere fordele i svenskernes farvør:

”I Sverige havde man før Wikipedia et andet site, som kun blev vedligeholdt af én administrator. Det endte med at blive lukket, men det betød, at de fik opbygget et miljø, hvor folk havde vænnet sig til at være bidragsydere til et onlineleksikon. Danskere, der ville bidrage til Wikipedia, har måske i højere grad vænnet sig til at bruge det engelsksprogede Wikipedia.org, fordi det dansksprogede site ikke havde så meget trafik i starten,” siger han.

Danskerne er dog ikke generelt fjendtligt stemt overfor onlineleksika på deres eget sprog. Kun få måneder efter at Gyldendal lagde hele den store danske encyklopædi på nettet i februar i år, er sitet blevet blandt de 35 mest besøgte herhjemme ifølge FDIMs liste over online medier.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere