Artikel top billede

Skyline tør ikke kalde hurtigere bredbånd for 4G

Telia og TDC vover pelsen. Men Skyline tør ikke kalde deres nye mobil-satsning for 4G og vælger alternativt navn.

LTE er ikke 4G. Alligevel har TDC og Telia valgt at kalde deres nye LTE-net for 4G.

Så modige er det randrusianske teleselskab Skyline ikke. De forsigtige telefolk, der hører under elselskabet ELRO, har valgt at kalde deres kommende WiMAX-supertilbud med op til 30 Mbit/s download for 4S, som er en forkortelse af 4 Skyline.

"Vi betragter det som et 4G-produkt, men vi syntes ikke, at vi kunne leve med, at vi skulle trække hele vores markedsføring tilbage, hvis der blev truffet en beslutning om, at det ikke måtte kaldes 4G," siger Ken Sloth Rasmussen, markedschef hos Skyline.

Samme risiko turde Telia godt tage. De har allerede massivt markedsført deres tilbud som LTE. Også TDC, som åbner deres LTE-net for kunderne i begyndelsen af denne måned, har fortalt, at de også agter at kalde deres LTE-tilbud for 4G.

 

Næsten 4G

Skylines bruger den mindre udbredte trådløse teknologi WiMAX. En kommende version, kaldet 16m, får lov til at bære mærkatet 4G - altså fjerde generation - af FN-organet ITU. Også den kommende udgave af LTE - der kaldes LTE Advanced - får lov til at smykke sig med titlen.

Ligesom TDC og Telias LTE er Skylines nuværende WiMAX-version, 16e, altså ikke 4G. Det er dog så tæt på, at det helt kan sammenlignes med LTE, mener Skyline.

"Vi havde umiddelbart hellere kaldt det 4G, fordi det måske gør det lettere for forbrugerne at forstå, at det er nyt," siger Skyline-chefen.

Trods det lidt mindre vovede navn forventer han alligevel opmærksomhed fra forbrugerne, selvfølgelig hjulpet på vej af synlige reklamer.

"Vi vurderer, at forbrugerne nok alligevel vil fokusere på hastighed og pris, eftersom navnet i sidste ende ikke spiller nogen forskel for forbrugeren," siger Ken Sloth Rasmussen.

 

Venter på Forbrugerombudsmanden

FN's teleorgan, ITU, gav den 6. december i en pressemeddelelse lov til at kalde både WiMAX, LTE og andre præ-4G-teknologier for 4G, efter en del teleselskaber verden over allerede var begyndt at give LTE den falske betegnelse. ITU's betingelse er dog, at teknologien byder på afgørende forbedringer i ydelsen.

Skyline tog beslutningen om ikke at kalde deres WiMAX-tilbud for 4G, men S4, på omtrent samme tid i begyndelsen af december. Det skyldtes blandt andet, at den norske Forbrugerombudsmand havde sagt, at LTE ikke er 4G. Derfor frygtede Skyline, at den danske Forbrugerombudsmand kunne finde på at kalde 4G-mærkatet for vildledende markedsføring og forbyde brugen af navnet.

TDC havde tilsyneladende samme frygt og spurgte derfor sidst i november, om Forbrugerombudsmanden havde bemærkninger. Lige nu venter telegiganten på et svar. Hvis Forbrugerombudsmanden giver grønt lys, vil også Skyline overveje at kalde deres produkt for 4G.

"Det vil spille ind i vores overvejelser," siger Ken Sloth Rasmussen.

Han kritiserer ikke konkurrenternes vovemod. Det må de selv om.

"At Telia og TDC er begyndt at kalde det for 4G, før Forbrugerombudsmanden har taget en beslutning, må stå for deres egen regning," siger markedschefen.

 

Blot 1 Mbit/s upload

Skylines S4 bliver lanceret inden for den næste tid, når Randers-selskabet har sat de sidste master op på Sjælland op, så de kan kalde sig landsdækkende. Når der ikke er WiMAX-dækning vil usb-donglen hoppe over på Telenors 2G- og 3G-net. Skyline vil tilbyde tre forskellige hastigheder, hvor download op til 30 Mbit/s er maksimum. Det er fraregnet overhead.

Svartiden vil som oftest - afhængigt af de lokale sendeforhold - ligge på omkring 20 til 30 millisekunder.

Alle tilbuddene vil fra starten være på 1 Mbit/s upload. Nettet kan yde højere upload, hævder Ken Sloth Rasmussen, men Skyline forventer ikke, at privatkunderne, der er primære målgruppe fra starten, vil efterspørge større upload-hastigheder til mobilt bredbånd. Det kan dog ændres senere i takt med efterspørgslen på større upload, siger Ken Sloth Rasmussen.

Erhvervskunder kan dog få større upload-hastigheder end 1 Mbit/s, siger Ken Sloth Rasmussen.

De øvrige udbydere af mobilt bredbånd, kan se frem til en synlig konkurrent om en måned.

"Det bliver ret synligt, kan jeg roligt love. Om det bliver helt på niveau med Onfone, kan jeg ikke sige endnu," siger Ken Sloth Rasmussen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere