Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Har vi brug for et nyt internet?

Har internettet som vi kender det spillet fallit? Forskere mener at der er brug for et helt nyt og mere sikkert internet.

Den seneste Conficker-orm som inficerede helt op til 12 millioner computere mod slutningen af sidste år illustrerer at sikkerheden på nettet er alt andet end optimal. Det har fået nogle forskere til at foreslå et helt nyt og mere sikkert internet. I dag ligger ansvaret for sikkerheden hos den enkelte bruger, og der bruges mange ressourcer på at trække en grænse mellem den sikre lokale computer og det usikre internet.

Der bygges en mur - en firewall for at holde nettets snavs ude, og der bruges en hær af programmer - alt fra antivirus til antiadware og spyware-blocker - for at kontrollere, om der alligevel er sluppet noget igennem.

Men ville det ikke være bedre at få ryddet op på nettet i stedet for at bygge stadig højere mure for at beskytte sig mod »barbarerne«, spørger forskerne. En artikel i avisen New York Times stiller det lidt provokerende spørgsmåls »er der brug for et nyt internet?«. Der tales om et form for »gated community«, et aflukket fællesskab, hvor brugerne skal opgive deres anonymitet og en del af deres frihed for at få større sikkerhed.

Det er et helt klassisk dilemma fra nettets tidligste dage - hvordan skal man balancere ønsket om anonymitet og privatlivets fred med behovet for at holde folk til ansvar for det, de foretager sig i den elektroniske verden. Det nye »højsikkerheds« internet vil måske kræve at alle brugere identificerer sig - så er det altså slut med anonymiteten.

»Det er kun et spørgsmål om tid, før vi bliver ramt af en serie af katastrofer, hvis ikke vi er parat til at tage dagens internet op til revision,« siger Stanford-forskeren Nick McKeown til New York Times.

Et nyt og sikkert internet vil formentlig eksistere side-om-side med det nuværende, kaotiske netværk - der måske vil ende som det »farlige nabolag«, hvor man skal være forsigtig med at færdes.

Sikkerhed blev aldrig tænkt ind i udviklingen af det oprindelige internet. Dengang havde man et godt overblik over, hvem der brugte netværket, og det var ikke nødvendigt at bygge mure. Men i dag er der milliarder af brugere, og mange kriminelle bander har kastet sig over nettet med trojanere, phishing, spyware og spam.

Stanford-forskerne bygger nu et eksperimentelt netværk som i første omgang skal forbinde otte universiteter rundt om i USA. Her er sikkerhed tænkt ind fra starten, det er lettere at spore kriminelle, og hele netværket er mere robust.

Historien har dog vist at det er svært at erstatte de nuværende internet-teknologier med nye, også selvom der er gode tekniske grunde til det. Et eksempel er manglen på ip-adresser, der skal løses ved at erstatte den nuværende IPv4-protokol med IPv6. Men blot det lille skridt fra IPv4 til IPv6 har taget mere end ti år og mange har stadig ikke fået implementeret IPv6.

Et spring til et helt nyt internet vil sandsynligvis tage endnu længere tid - og kræve massive investeringer hos alle netudbydere, teleoperatører og indholdsudbydere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere