Artikel top billede

Tyskere får bøder for ulåste WiFi-signaler

Aktuel sag gør det strafbart at have trådløst internet uden kodeord.

En tysk domstol har slået fast, at det kan medføre bødestraf, hvis man ikke sikrer sit trådløse signal. Det skal koste op til 100 euro (750 kroner) at være sløset med sin sikkerhed.

Afgørelsen skyldes ikke et generelt ønske om mere sikre forbindelser. Men et ønske om at forhindre andre folk i uregistreret at hente ophavsbeskyttet materiale via de åbne forbindelser.

I den konkrete sag havde en musiker lagt sag an mod en person vis trådløse forbindelse havde været brugt til at hente en sang, som personen efterfølgende lagde ud på et fildelings netværk.
I sagen kunne den anklagede bevise, at han havde været bortrejst på daværende tidspunkt. Retten frikendte ham for medansvar i ophavsretskrænkelsen, men dømte ham en bøde for ikke at sikre forbindelsen tilstrækkeligt.

"Private brugere skal undersøge, om deres trådløse forbindelser er tilstrækkeligt sikret mod, at andre personer kan misbruge forbindelsen til at krænke ophavsretten,” lyder det i dommen.

Men hvad betyder ”tilstrækkeligt sikret”?
Ifølge dommen kan man ikke forvente, at almindelige brugere altid opdaterer routere til den nyeste firmware med det samme. En passende beskyttelse er derfor ifølge dommen, at man forsyner den med password, når den sættes til for første gang. Den definition får opbakning af det tyske forbrugerråd, der heller ikke mener, at man kan kræve af almindelige forbrugere, at de konstant sætter sig ind i nye sikkerhedstrusler.
Sagen afviger væsentligt fra den danske praksis, hvor et åbent trådløst signal har gjort, at personer ikke er blevet dømt for påstået fildeling.

I 2008 sagde både byretten og lansretten, at brugere ikke kunne gøres ansvarlig for ophavskrænkelser foregået på en usikret forbindelse. De to kvinder, som var sagsøgt af IFPI og en række organisationer, blev hverken gjort medskyldige i overtrædelsen – eller straffet for at stille en usikret forbindelse til rådighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere