Artikel top billede

De digitale indfødte blæser til kamp

Nu starter generationskampen på arbejdspladsen mellem de digitale indfødte og alle dem, som stadig mener at Facebook hører privatlivet til.

De er vokset op med computere, internet og spilkonsoller. De er fortrolige med Facebook, Twitter og Linkedin. De sender hundredvis af sms-beskeder om dagen og holder kontakt med vennerne over instant messaging. De gider ikke rigtig e-mails – det er for langsomt. Det er de såkaldte digital natives – de digitale indfødte. Det er den unge generation, som kommer ud på arbejdsmarkedet nu. Men hvad sker, når de kommer ud på en arbejdsplads, hvor alting stadig foregår old style – hvor det måske ligefrem er forbudt at bruge Facebook og Twitter i arbejdstiden?

Kollissionen mellem den gamle og nye verden var temaet på it-forum midtjyllands årskonference i Århus tirsdag, som blev holdt på byens rådhus. Kun et stenkast fra musikhuset, som i disse dage danner rammerne om den store udviklerkonference JAOO. Foran rådhuset blev der demonstreret mod besparelser på gymnasierne – men indenfor var det sammenstødet mellem de unge digitale indfødte og den ældre generation af erfarne erhvervsfolk, der var sat i midtpunkt. Symboliseret ved den blot 22-årige iværksætter Niklas Stephenson, der kastede sig ud i en sofa battle med den århusianske it-branchens grand old man, Michael Holm fra Systematic.

På den ene side står den unge og utålmodige net-generation, som forventer at bruge de samme værktøjer – sociale netværks, blogs, Skype – på arbejdet som de bruger i deres private liv. På den anden side alle os, som kun er indvandrere i den digitale verden, men ikke født der. Som måske føler, at det ikke er helt naturligt at kommunikere med sine kolleger over Facebook eller holde et møde på Twitter.

”Begge sider kan lære af hinanden. Det er vigtigt at anerkende, at den anden side også har evner og kompetencer, som er meget værdifulde. Den ældre generation har disciplin og erfaring, men er ikke så fortrolig med de digitale værktøjer. De unge digitale indfødte kender værktøjerne, men de mangler viden om, hvordan de skal bruges til at hjælpe virksomheden,” sagde Colleen Garton, der er konsulent i virtuel ledelse.

Hun mener at virksomheder bør indføre ”gensidige mentorordninger”, hvor medarbejderne sættes sammen parvis – ung og gammel – for at lære af hinanden. Den største fejl som virksomhed er at tro, at man kan ignorere de nye sociale medier.

”Der bliver sagt meget negativt om Facebook, som at det er spild af tid eller værdiløst. Men sjovt nok er det akkurat det samme, som blev sagt om World Wide Web i starten. Faktum er, at Facebook er et effektivt værktøj som kan have stor værdi for virksomheder,” mener Colleen Garton.

Den unge vs. den gamle

Modsætningen mellem de digitale indfødte og alle dem, der stadig husker kassettebånd og vhs-film, blev sat på spidsen under duellen mellem Niklas Stephenson og Michael Holm. Den 22-årige Stephenson har blandt andet startet Firmafon, der sælger et telefonsystem til små og mellemstore virksomheder. Han kunne berette om, at han netop havde holdt et investormøde på Twitter tidligere på dagen. Men det er ikke det eneste, der gør den unge iværksætters firma specielt.

”Vi er ni personer i øjeblikket, og fire af dem har faktisk aldrig mødt hinanden. Vi sidder i forskellige byer og samarbejder selvfølgelig virtuelt. Det er helt naturligt,” sagde den unge firmastifter og tilføjer, at ingen af de ansatte får løn – én enkelt er faktisk på kontanthjælp. De har fundet sammen over nettet om en fælles ide og hvis firmaet bliver en succes, så bliver de ansatte også medejere. Men indtil da skal der knokles løs uden løn.

Stephenson er dog rimelig optimistisk – han fortæller, at de første 100 kunder allerede er i hus.

Kontrasten til Michael Holm og hans Systematic kunne næsten ikke være større. Selv blandt danske it-firmaer er Århus-virksomheden en absolut sværvægter. Den privatejede virksomhed har eksisteret i mere end 25 år og sælger blandt andet it-løsninger til forsvaret og sundhedssektoren. Hos Systematic arbejder man efter det såkaldte CMMI niveau 5 – allerede det indikerer, at der ikke er tid til pjat. Michael Holm lægger da heller ikke skjul på, at han ikke ser Facebook og Twitter som arbejdsredskaber.

”Efter min mening er det gammel vin på nye flasker. Man skal ikke blande private værktøjer sammen med professionelle værktøjer. Facebook er alt for åbent - det er som at stå og råbe ud over torvet. Der er trods alt grænser for åbenheden i en virksomhed,” sagde Michael Holm.

Mange projekter ender som fiasko

Den britiske konsulent Euan Semple, der tidligere har arbejdet med knowledge management hos BBC, kunne da også levere et skrækeksempel fra en af sine kunder. En meget entusiastisk medarbejder hos kunden opdaterede hver uge sin LinkedIn-profil med de projekter, som han aktuelt arbejdede med – sikkert til stor glæde for konkurrenterne. Men alligevel mener Euan Semple, at virksomheder bliver nødt til at bruge sociale netværk. Det er umuligt at styre – selvom man forbyder Facebook på arbejdspladsen, så vil medarbejderne alligevel bruge deres smartphone til at gå på det sociale netværk.

”Mange virksomheder er bange for at eksponere sig på nettet. De er bange for at få negative kommentarer. Men nettet er selvorganiserede. Hvis nogen kritiserer dig på nettet så vil dine kunder tage til genmæle og forsvare dig – hvis du fortjener det,” mener Euan Semple.

Men han tror alligevel, at mange ”enterprise 2.0” projekter vil ende med en fiasko.

”Der kan være mange grunde til at det går galt. Nogle virksomheder tror, at det kun handler om teknologi. Andre har ikke den nødvendige tålmodighed til at føre projektet igennem. De er måske ikke parat til at håndtere den modstand, som vil opstå. Eller de bliver overtalt til at betale i dyre domme for nytteløse softwareløsninger,” lyder prognosen fra konsulenten.

Virtuelt samarbejde

Selv Microsofts direktør for produkter og marketing Bjarne Riis havde en usædvanlig advarende tone i sin præsentation, som også bød på den obligatoriske ”fremtidsvideo” - der mest lignede fraklip fra filmen Minority Report. Næsten ni ud af ti virksomheder har i nogen grad en mobil arbejdsstyrke, men halvdelen har ikke mulighed for at arbejde på farten, ifølge Microsofts tal.

”Den danske arbejdsstyrke vil blive reduceret med 60.000 mennesker over de næste ti år. Mange af dem som forlader arbejdsmarkedet tager viden med sig, men vi har ikke de nødvendige værktøjer for at gøre det muligt at dele denne viden med andre,” sagde Bjarne Riis.

Han henviste til USA, hvor en tredjedel af arbejdsstyrken allerede er freelancere. Det ventes at 63 millioner amerikanere vil udføre distancearbejde i 2016.

Det stiller virksomhederne overfor helt nye udfordringer – men skaber også nye muligheder.

”Alle erfaringer viser, at virtuelt samarbejde kan være lige så effektivt som virkelig fysisk samarbejde. Men det er svært at gøre ting på en ny måde,” sagde Michael Rønde, der er medstifter af firmaet Working Virtual.

Og Colleen Garton tilføjer:

”Du kan hyre folk overalt i verden. Det er ikke længere nogen geografiske begrænsninger. Virtuelle medarbejdere har færre sygedage, de er mere produktive og motiverede”.

Pris til dansk grafikekspert

Et paradeeksempel på en sådan virtuel arbejdsplads er den danske Oscar-vinder Henrik Wann Jensens firma Luxion, som både har kontor i Californien og i Århus. Han var inviteret til tirsdagens konference for at fortælle om sit firma og programmet KeyShot, som bruges til produktvisualisering. Men han var også inviteret til rådhuset for at modtage årets it-initiativpris, der blev overrakt af borgmester Nicolai Wammen.

"Henrik Wann Jensen er en rollemodel for, hvordan man med moderne teknologi kan have hele verden som sin arbejdsplads – forsker i San Diego og forretningsmand i Århus," sagde Nicolai Wammen.

Samtidig modtog dekan Erik Meineche Schmidt fra Århus Universitet it-prisen Midtjylland 2010 for sit arbejde med at sætte dagsordenen for forskning, udvikling og uddannelse på it-området.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere