Mobilmasten rykker ind i din stue

Danske telekunder kan snart installere deres egen lille mobilmast i stuen for at sikre optimal 3G-dækning. Men teknologien er stadig plaget af børnesygdomme.

Flere danske teleselskaber eksperimenterer med de såkaldte femtoceller til mobiltelefoni. Der er reelt tale om en mini-antennestation til hjemmebrug, som svarer til det, der sidder på toppen af den nærmeste mobilmast - blot i en mindre og svagere udgave.

Den lille boks skal forbedre mobildækningen indendørs, hvis den eksempelvis installeres på loftet i dagligstuen, og den skal gøre det muligt at overføre data mobilt med højere hastigheder. Dermed er teknologien et alternativ til de trådløse netværk, der efterhånden findes i mange hjem.

TDC og NEC forventer at være klar med en femtocelle-løsning allerede inden udgangen af det indeværende år. Først skal der gennemføres en prøveperiode, hvor adskillige Femtocell Access Points bliver installeret i danske forbrugeres hjem og kobles sammen med TDC's netværk.

»Vi ser frem til at evaluere resultatet efter vores testperiode. Femtocell-teknologien vil give vores kunder en række fordele, især forbedret 3G-dækning og 3G-kapacitet indendørs. Dette vil give kunderne en bedre oplevelse og adgang til flere services,« siger Flemming Hynkemejer, der er teknisk direktør i TDC Mobile.

Det såkaldte Femtocell Access Point er en lille elektronisk plug-and-play-enhed, som skaber et lokalt 3G-netværket i hjemmet. Forbindelsen til omverden klares over den eksisterende bredbåndslinie i hjemmet.

Boksen er på størrelse med en bog og skal markedsføres sammen med et mobilabonnement; installer boksen i hjemmet, og du er garanteret perfekt mobildækning - ihvertfald så længe du ikke bevæger dig udenfor hjemmets fire vægge.

»Teknologien vil levere nye services og funktioner til kunderne og dermed skabe nye, lukrative forretningsområder. Desuden er teknologien til stor fordel for slutbrugeren, som vil få glæde af den perfekte dækning til både taleopkald og datatrafik i eget hjem. Denne teknologi vil komme til at ændre den måde, vi bruger vores mobiltelefoner på,« siger Fredrik Tumegård, adm. direktør i NEC Scandinavia.

Hos Telia har man allerede i et stykke tid gennemført forsøg med femtoceller i Danmark og teleselskabet har store forventninger til teknologiens potentiale.

»Vi er kommet ganske langt med vores forsøg med femtoceller, men der er stadig nogle børnesygdomme, der skal overvindes. Derfor vil vi heller ikke melde ud med en dato for, hvornår vi vil gå på markedet med femtoceller, fordi teknologien først skal nå et modningspunkt. Men femtoceller er klart interessant på erhvervsmarkedet, og her tænker vi især på små- og mellemstore virksomheder, som får mulighed for at forbedre 3G-dækningen indendørs,« siger Rune Fick Hansen, der er pressechef i Telia.

Selvom femtoceller bliver spået en stor fremtid, så er konceptet er ikke uden problemer. Der mangler standarder på området, selvom de største producenter har stiftet en organisation, Femto Forum, der skal arbejde for fælles standarder.

Og så er der spørgsmålet, om forbrugerne kan vænne sig til tanken om at have en mini-mobilmast placeret i stuen. Og det er her, problemerne begynder at melde sig. For teleselskaberne skal i dag opfylde en række krav når der installeres nye antenner, der ikke mindst skal sikre at senderne ikke forstyrrer hinanden.

I den situation hvor millioner af mobilbrugere pludselig har antennebokse i private hjem, kan det hurtigt blive meget svært at kortlægge mobildækningen. Den enkelte kunde kan jo f.eks. tage boksen med i sommerhuset eller på ferien - måske til et område, hvor operatøren slet ikke har licens til at udbyde mobiltelefoni. Det er problemer, som skal løses inden femtoceller får det store gennembrud.

Alligevel forventer analysefirmaet AFI, så vil der være op mod 70 millioner femtocell-bokse i private hjem inden 2012.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere