Forskere udvikler nye lagermedier

Forskere har for første gang analyseret, hvordan det materiale der bruges til optiske lagermedier opfører sig på atomart niveau. Det skal føre til nye lagermedier med højere kapacitet.

Et internationalt forskerhold melder om et gennembrud i udvikling af nye materialer til elektroniske lagermedier. Det tysk-japanske hold har kigget på, hvordan de nuværende lagermedier opfører sig på atomart niveau. Forskerne har brugt Europas hurtigste supercomputer Jugene i Jülich og den japanske synkrotron SPring-8 til at analysere legeringen med det besværlige navn Ge2Sb2Te5 (GST), som anvendes på mange optiske lagermedier som f.eks. Blu-ray-diske.

GST skifter mellem to forskellige tilstande, kaldet faser, som reflekteres lys på forskellige måder. Laserlys bruges både til at udlæse og ændre mediets indhold.

»Selvom optiske lagermedier baseret på GST har været på markedet siden 1990'erne, så har det indtil nu været ukendt, hvordan dette skifte foregår på atomart niveau. Atomerne skiftes meget hurtigt, i løbet af nanosekunder. Det rejser spørgsmålet, hvordan strukturen skal se ud, for at det kan lade sig gøre. Denne viden er nødvendig for at lede efter nye materialer,« siger dr. Robert Jones, der er teoretisk fysiker på forskningscenteret Jülich.

Forskerne har brugt supercomputeren Jugene til at simulere, hvordan GST-materialet opfører sig når det køler ned. Det har krævet 4.000 af supercomputerens processorer og fire måneder at simulere, hvordan 460 atomer opfører sig i et forholdsvis langt tidsrum på 400 picosekunder.

Men forskningen betegnes som et vigtigt skridt på vejen mod nye lagermaterialer med højere kapacitet end de nuværende medier.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere