Internettets ti vigtigste sites

Status efter 25 år med dot.com: Hvilke sites har haft størst vægt gennem tiderne?

I anledning af 25 året for det første dotcom site kigger ComON på det bedste og værste i de 25 år. Vi lader os ikke begrænse af .com, men river rask ned fra hylden med .org og .dk. Forleden blev de største nedture kåret, idag bliver sites der stærkest symboliserer et vigtigt aspekt ved nettet kåret.

Det er indlysende nemt at lave en liste over de største succeser på nettet. Derfor er denne liste ikke bare baseret på top 10 over de mest besøgte sites i verden. Der er en masse sites der vil mangle og formentlig af gode grunde. For eksempel er eBay ikke med på listen, fordi indflydelsen i Danmark blev begrænset af Den Blå Avis og geografisk afstand mellem sælger og køber. Paradoksalt nok er grunden til, at Skype ikke er fundet tung nok til listen, at det primært udmærker sig ved samtaler til og fra udlandet, og det er trods alt begrænset, hvor ofte den almindelige dansker ringer til et andet land.

Google
Det siger sig selv. Selvfølgelig er Google succesen over alle andre. I løbet af få hæsblæsende år trodsede Brin og Page dotcom boblens brist, afslog lukrative tilbud og grundlagde et imperium der kun 12 år efter begyndelsen er en meget skræmmende modstander for dominerende mastodonter på flere markedet. Udover at være hersker af den menneskelige egenskab, der viste sig vigtigst i internetalderen, nemlig det at søge, så er Google også verdens største annonceselskab, ”overvågningstjeneste” og teknologiske fremtidsskaber. Lige nu truer Google alt fra Microsofts Windows til Nokias mobildominans. Google har mere end noget andet firma udnyttet grundlaget for den fuldstændige integration med tilværelsen som internettet i dag udfylder.
Killer-feature: Søgning

Facebook
Det hele begyndte med kærestesorger. Den 28. Oktober 2003 forsøgte den unge Harvard studerende Mark Zuckerberg at drikke sorgen over en pige væk. Imens morede han sig over de andre studerendes portrætter på universitetsnetværket. Han besluttede at sætte dem op mod hinanden, så andre kunne stemme om, hvem der var lækrest. Året efter videreførte han den oprindelige ide og i løbet af nogle dage havde han skabt thefacebook.com. Den spredte sig hurtigt til andre universiteter end Harvard og den 26. September 2006 åbnede Facebook for alle. Det er kun 3,5 år siden, at de første konti blev oprettet på Facebook. I dag er det verdens vigtigste site, og har ændret vilkårene for tilværelsen grundlæggende. Pludselig har man kontakt med alle dem, man ellers ville have passeret forbi på sin vej gennem tilværelsen. Tidligere kollegaer, klassekammerater, kærester og bekendte er nu en del af ens daglige sociale netværk. I denne uge overhalede Facebook Google, som det mest besøgte site i USA. Blandt hjemlige forløbere for Facebook kan man især fremhæve tweenportalen Arto.dk og hedengangne pol-online, som Politikens digitale frontløbere fra torsdagstillægget stod bag.
Killer-Feature: Fællesskab

Scor.dk
Uden sex havde nettet været en parentes i verdenshistorien, der først nu med udbredelsen af sociale netværk ville begynde at røre på sig. Mens steder med porno er så overvældende, at det er næsten umuligt at finde frem til en side er mere epokegørende end andre, så begyndte jagten på irl sex i Danmark for alvor med Scor.dk. Det gik i luften i 1998 kort før den pænere konkurrent Dating.dk ankom til festen. Mens dating.dk identificerede sig som en del af single-bevægelsen, hvor man byggede en solo livsstil op om fester og venskaber, så gik scor.dk benhårdt efter solid, beskidt sex. Mange fandt muligvis en livspartner på Scor.dk, men formentlig ikke før de havde dyrket umådelige mængder kinky sex i snart sagt alle afskygninger. Mens dating.dk brugerne mødes til gigantfester med et snert af sterilt fremtvungen livsglæde, så mødes scor.dk brugerne til gruppeknald, bunkepul og gloryholes. Scor.dk er med som repræsentant for det dyriske instinkt, som mere end noget andre har gjort nettet til den world-changer som det er.
Killer-feature: Sex

New York Times
Hvis man interesserer sig for film, spil, musik, teknologi, videnskab, litteratur og dybe features om livet, så er det underordnet om artiklerne er skrevet af journalister på Berlingske, Politiken eller på Manhattan. Men New York Times er med som den ypperste repræsentant for journalistik, som er en af de drivende kræfter i web 2.0 samtalen. En amerikansk undersøgelse viser, at hele 82 procent af alle links i blogs linker til professionelle nyhedsmediers historier. Netop nu befinder medierne sig i en reel dødskamp. Hidtil har artiklerne på New York Times været gratis. Men ledelsen har annonceret en plan om betalt journalistik der i høj grad spiller sammen med Apples iPad. Planen kan slå fejl, men alternativet er en 100 procent sikker vej til avislukning, og dermed vil 82 procent af samtalen i web 2.0 verden forstumme. Herhjemme var Dagbladet Aktuelt den første avis der lagde alle sine nyheder gratis på nettet. Kort efter lukkede avisen efter mere end 100 år på gaden.
Killer-Feature: Kultur

Twitter
Der findes stadig mennesker der har svært ved at forstå, hvorfor det skulle være interessant, hvad andre mennesker kan skrive på 140 tegn. De tilhører en forældet verden. Uanset om de 140 tegn er på twitter eller facebook så er status-updaten et af de mest magtfulde værktøjer i verden netop nu. Uanset om folk skriver om deres skoindkøb, strøtanker eller noget der gjorde dem glade, vrede, forundrede, stolte, fornærmede, så er det et øjebliksbillede af verden. Selv hvis man ikke ønsker at være en del af verdenssamfundets dialog, men blot vil lytte, så får man øjeblikkeligt indblik i, hvad der rør sig netop nu.
Killer-Feature: Øjebliksbillede

Wikipedia
Af besynderlige årsager bliver Wikipedias viden mødt af en vis skepsis. Hovedanken synes at være, at man ikke bare kan tage Wikipedias viden for pålydende. Men i en hvilken om helst seriøs research vil der altid indgå dobbeltjek. Al information er utilregnelig. Det er uden betydning om information stammer fra hæderkronede leksika, artikler eller Wikipedia, og både sund fornuft og videnskabelige undersøgelser bekræfter da også, at Wikipedia er nøjagtig lige så pålidelig som Encyclopædia Britannica. Da den danske videnskabsforfatter Tor Nørretranders udgav bogen Civilisation 2.0 fremhævede han Wikipedia som det fremmeste eksempel på den civilisation, der er ved at vokse frem af den gamle verden. Wikipedia blev lanceret 15. Januar 2001. I løbet af det første år kom der 20.000 artikler. I 2009 var tre millioner artikler på den engelske udgave af Wikipedia og sitet findes i dag på flere sprog. Den danske udgave af Wikipedia er tæt på ubrugelig.
Killer-feature: Viden

Thepiratebay
I sin storhedstid, som i øvrigt kun ligger 1,5 år tilbage, revolutionerede Pirate Bay verden. Ikke fordi det blev bannerfører for pirater, ophavsretskrænkere og digitale tyveknægte, men fordi det viste verden, stormagterne og systemerne trods. Det var en menneskelig egenskab der efterhånden syntes glemt over samtaler om friværdi i det globale boom. Men drengene bag Pirate Bay mindede alle os andre tøsedrenge om, hvor langt man kan nå, hvis man stoler på sin begavelse og ret, og ellers har juraen i orden. Den tekniske opbygning af pirattjenesten gjorde den til et uindtageligt juridisk helle og med det udgangspunkt kunne bagmændene tilsvine alle de sædvanlige formelle trusselsbreve som advokater og multinationale firmaer skræmmer almindelige mennesker med. Pirate Bay drengene lod sig ikke kue. De var som bankrøvere der udførte deres kup ved højlys dag, for rullende kameraer og med kastrerede politibetjente som tilskuere. Det er den virkelige arv fra Pirate Bay. Trodsen, modet og troen på sin egen ret.
Killer-Feature: Ungdommelig trods

Eb.dk
Mens New York Times repræsenterer en klassisk type offentlig virkelighed, så udgør Ekstra Bladets webudgave EB.dk en anden og ny type offentlig virkelighed. Eb.dk er repræsentant for de aviser, der har taget konsekvensen af, at aviser for mange læsere ikke er samfundsbærende nyhedsmedier, men derimod rent tidsfordriv. Hvis man kigger på læsertallene, så peaker alle online nyhedsmedier i arbejdstiden, og det mest læste er altid det mindst lødige. Derfor kan man lige så godt tage skridtet helt ud, droppe alle normale kriterier for journalistik og levere ren filiongongong underholdning om tøsepiger der lader sig pule i paradis. På de præmisser fejler journalistikken ikke noget, og de eneste der for alvor kritiserer den slags artikler er typisk, de læsere der ikke vil være ved, at de læser dem. Herhjemme er EB.dk og BT.dk de ypperste repræsentanter for journalistisk tidsfordriv, og i udlandet har de taget det til et højere niveau ved at droppe journalistikken helt og i stedet levere satirisk indsigt på Cracked.com og Collegehumor og faldepåhalen komik på Youtube.
Killer-Feature: Tidsfordriv

Boblere: Youtube, Flickr, Wired, Boing Boing, Huffington Post, Netdoktor, Skype, eBay, DBA.dk, michaelgeist.ca, hotmail, wordpress, digg, Guardian, Stagevu, justeat.dk.


IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.