Artikel top billede

Jordens tvilling har møgvejr

Forskere har måske fundet den første beboelige planet uden for vores solsystem. Men husk paraplyen.

Først den gode nyhed: Forskere mener nu at der kan være flydende vand på planeten Gliese 581d, der kredser om en rød dværgstjerne 20 lysår fra os. Det kan betyde at der er mulighed for liv på planeten, som er omkring to gange større end Jorden. Så den dårlige nyhed: Vejrudsigten siger regn hele ugen.

Det er sandsynligvis slet ikke sjovt at opholde sig på Gliese 581d. Den tætte atmosfære og det svage lys fra den røde stjerne sammen med skyer og regn burde gøre livet temmelig ubehageligt. Hvis der er intelligente væsener på planeten, så er deres humør nok ikke særligt godt.

Det hjælper heller ikke, at planeten altid vender den samme side mod sin sol. Så den ene side er svøbt i evigt mørke (sikkert med lave boligpriser), mens den anden er fanget i en form for halvmørke, hvor det svage lys forsøger at trænge gennem skyerne og regnen.

Altså ligesom Danmark det meste af året.

Astrofysikerne mener alligevel at de har fundet de første ”tegn på en beboelig exoplanet”. De har åbenbart en meget speciel forestilling om, hvad ”beboelig” betyder. Men sådan er det nok, når man sidder for længe med sine teleskoper og aldrig kommer udenfor.

Deres nye forskningsresultater er beskrevet i det nye nummer af Astrophysical Journal Letters. De fleste forskere havde egentlig regnet med, at Gliese 581d var for kold til flydende vand, men nu viser computersimulationer at den tætte atmosfære kan have skabt en form for drivhuseffekt.

En anden formodet planet i samme system, Gliese 581c, ligger tættere på solen og den er så varm, at det kan blive rigtig ubehageligt om sommeren. Her ligger overflade-temperaturen angiveligt på mere end 1.000 grader.

Nu er der ikke nogen, der rent faktisk har set disse planeter. Forskerne gætter på deres eksistens ved at måle små variationer i kredsløbet for den stjerne, som de roterer omkring.

Der menes også at være en tredje planet, Gliese 581g, mellem de to andre, men det er mere end usikkert, om den faktisk eksisterer.

Forskerne håber nu, at man vil være i stand til at observere planeterne direkte med fremtidens teleskoper. I den store kosmiske målestok er afstanden på 20 lysår relativt lille. Det er faktisk næsten vores naboer.

Nu er det slet ikke sikkert, at beboerne på Gliese 581d er venligt stemt overfor os – og slet ikke efter de har modtaget den besked, som teenybopper-portalen sendte afsted til Gliese 581 i 2008.

Internet-firmaet Bebo hyrede en russisk astronom til at sende en forfærdelig blanding af intetsigende billeder, billeder af katte og andet spam af sted til de stakkels glieserianere, skriver The Register.

Heldigvis ankommer beskeden først i 2029 – og først 20 år senere kan vi regne med et svar. Så der er tid til at forberede en undskyldning. Måske skulle vi bare sende en kasse med paraplyer afsted.

Læs også ComONs artikel om, at en planet magen til Jorden måske allerede er fundet. Det er NASA's Kepler-satellit, der har kortlagt himmelrummet på jagt efter uopdagede planeter omkring fjerne stjerner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere