Comitel vil sende million-regning til dømt eksdirektør

Den tidligere Comitel-direktør Klaus Hansen, der i dag blev dømt for momskarruselsvindel, risikerer en regning på over 140 millioner kroner fra sin tidligere arbejdsgiver, Peer Kølendorf.

For én af de syv anklagede i Danmarkshistoriens største sag om momskarruselsvindel er dagens dom på ubetinget fængsel måske ikke den eneste straf.

Den dømte eks-direktør for Comitel International, Klaus Hansen, risikerer nemlig en ubehagelig hilsen fra sin tidligere arbejdsgiver, Comitels ejer Peer Kølendorf.

»Det er tilsyneladene bevist, at Klaus Hansen foretog sig noget ulovligt. Derfor vil vi nu overveje, om vi skal forfølge sagen rent juridisk i form af erstatningskrav mod ham,« siger Peer Kølendorf.

Skat har som en udmøntning af sagen, hvor en række firmaer snød staten for i alt 190 millioner kroner i manglende momsbetalinger, tilbageholdt momsrefusioner til Comitel på omkring 140 millioner kroner. Den sag verserer for tiden i landsskatteretten, og hvis Comitel taber dér, vil man ifølge Peer Kølendorf sandsynligvis sende regningen videre til Klaus Hansen.

Peer Kølendorf er stifter, hovedaktionær og koncernchef i Comitel-koncernen, som frem til forrige år indbefattede selskabet Comitel International, der drev brokervirksomhed med it-komponenter og mobiltelefoner. Direktøren for Comitel International hed frem til juli sidste år Klaus Hansen. Han var et halvt år tidligere blevet sigtet af bagmandpolitiet for meddelagtighed i momskarruselsagen, hvilket i juli førte til, at alle aktiviteter i Comitel International blev afviklet. Selskabet tog derpå navneforandring til "Selskabet af 21. september 2006 A/S".

Peer Kølendrof siger til ComON, at Klaus Hansen har handlet helt på egen hånd, da han trak Comitel International ind i de ulovlige momskarruseller.

Både Skat og de tilsvarende myndigheder i andre EU-lande har gennem mange år advaret brokerfirmaer i it- og tele-branchen om risikoen for at blive inddraget i momskarruseller.

Svindlere har med karrusellerne udnyttet EU's momsregler til at sende de samme varer rundt i gentagne handler mellem firmaer i forskellige EU-lande. Når et af firmaerene - et såkaldt skraldespandsselskab - blev erklæret konkurs under et eller andet påskud, kunne bagmændene stryge momssatsen som ren fortjeneste.

»Vi har været meget omhyggelige med at sikre os, at der ikke foregik noget ulovligt i de handler, der blev indgået i Comitel International. Men det har været umuligt at se, for de kriminelle handler blev jo holdt skjult. Der var tilsyneladende ingen væsentlig forskel mellem de mange legitime handler, der blev indgået, og så de fordækte handler, der var del af en karrusel,« anfører Peer Kølendorf.

Hvis han gør alvor af kravet mod sin tidligere direktør, vil Klaus Hansen ikke alene skulle betale den tilbageholdte momsrefusion på 140 millioner kroner, men også en langt række andre udgifter, som Comitel i forbindelse med sagen er blevet pålagt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere