Artikel top billede

Mød robotterne i sommervarmen

En udstilling i Aalborg sætter fokus på, hvordan mennesker og robotter kan supplere hinanden.

For ottende år i træk inviterer Aalborg Universitet inden for i sit sommer-eksperimentarium i Utzon Center, hvor man denne gang kan lære om, hvad robotter kan og ikke kan. Formålet er at børn og voksne kan lege sig frem til viden om teknik og naturvidenskab.

"De mange robotter og aktiviteter, man kan prøve, viser på den ene side, hvordan robotter nogle gange udvikles til at kunne kopiere menneskelige evner, og på den anden side hvordan man kan udvide kroppens muligheder gennem teknologi. De to udgangspunkter skal de besøgende nok få en masse sjove oplevelser ud af," siger projektkoordinator Lene Klitgaard.

Det såkaldte Universitairium slår dørene op den første lørdag i juli. I år er der blandt andet mulighed for at møde flere rigtige robotter. Blandt andet en baby-dinosaurus, som langsomt lærer nye bevægelser og reaktioner og derved udvikler sig hen over sommeren, samt den lille Robo Sapiens, der ligner forestillingen om en menneskerobot fra en science fiction-film.

Robo Sapiens kan udføre forskellige opgaver og reagere på folks bevægelser, men samtidig er den også et eksempel på, at robotters evner er afgrænset til enkeltstående områder i modsætning til filmverdenens meget avancerede menneskerobotter.

"Men mange af de teknologier, der anvendes til robotter, kan også bruges til at hjælpe handicappede mennesker eller til at udvide mulighederne for en rask menneskekrop. Vi vil for eksempel vise, hvordan et øje virker, så man også forstår teknikken i udstyr til nattesyn, og man kan samtidig se, hvordan en robot arbejder med billedgenkendelse," siger Lene Klitgaard.

Sidste år besøgte 25.000 Universitarium i Utzon Center på Aalborgs havnefront, og i år kan gæsterne også prøve både en Segway og en version udviklet af studerende, teste risikoen for høreskader fra mp3-afspilleren samt opleve et ganetastatur, som lammede i fremtiden vil kunne bruge til at en kørestol med ved hjælp af tungen.

Et cyklende skelet, en helt ny flysimulator og en sammenligning af stemmer og prutter er også på programmet i Universitarium, som har åbent alle ugens syv dage helt frem til slutningen af september.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere