Artikel top billede

Der kommer mere spam på dansk

Danmark er blandt de mest spammede lande og det bliver kun værre i det næste år.

Den årlige sikkerhedsrapport fra Symantecs MessageLabs Intelligence placerer Danmark på andenpladsen på listen over verdens mest spammede lande. I Danmark er der spam i 93 ud af 100 mails. Kun Italien har en endnu højere spamprocent.

MessageLabs forudsiger også, at der kommer mere dansksproget spam i 2011. Spam bliver i højere grad sprogligt og kulturelt betinget. Engelsksproget spam vil falde fra ca. 95 pct. af al spam til 90 pct., forudsiges det. Til gengæld vil andelen af spam på andre sprog altså blive fordoblet fra 5 til 10 pct.

Spammængden toppede i august 2010, hvor Rustock-botnettet blev spredt aggressivt med nye malware-varianter. Spam fra botnets udgør da også hovedparten af alle uønskede reklamemails.

Det forudsiges at de kriminelle, der styrer botnet-programmerne, i stigende omfang vil ty til anvendelse af steganografi-teknikker i 2011. Dette betyder, at deres kommandoer f.eks. skjules i billed- eller musikfiler, der distribueres via websteder med fildeling eller sociale netværk.

Med denne fremgangsmåde kan kriminelle i al hemmelighed sende instruktioner til deres botnet uden at skulle bruge internetudbydere som vært til deres infrastruktur, hvilket minimerer risikoen for at blive opdaget.

Selvom der i 2010 har været et svingende antal botnets og deres tilknyttede udsendelser, er de tre største botnets ikke ændret i sidste halvdel af 2010. Rustock er fortsat den mest dominerende botnet og har et spamoutput, som er mere end fordoblet i forhold til sidste år og nu er på mere end 44 milliarder spam-e-mails pr. dag. Rustock styrer mere end en million bots, hvor Grum og Cutwail er henholdsvis det andet- og tredjestørste botnet

I 2010 blev der identificeret mere end 339.600 forskellige typer malware i blokerede skadelige e-mails, hvilket er hundrede gange mere end i 2009, fortæller MessageLabs. Denne massive stigning skyldes for størstedelens vedkommende væksten i polymorfe malware-varianter, der typisk genereres fra toolkits, som nemt og hurtigt gør det muligt at genere en ny kode.

Et eksempel er Bredolab-serien af trojanske heste, som udgjorde ca. 7,4 procent af al malware i e-mails i 2010. Men selvom Bredolab har været masseudsendt, så er der samtidig sket en stigning i målrettede angreb, hvor man måske går efter én bestemt organisation eller en bestemt person hos organisationen.

“Med tilsynekomsten af målrettede angreb følger varianter i udførelsen og kompleksiteten af angrebene. Typisk udgør mellem 200 og 300 organisationer et mål hver måned, men industrisektoren varierer, og der gås oftest efter jobroller med høj anciennitet via en generel indbakke eller en assistents indbakke. Hvor det for fem år siden var store og kendte organisationer, der blev angrebet, er omfanget af de organisationer, som er angribes, blevet større, og i dag kan ingen organisation vide sig sikker mod angreb,” kommenterer senioranalytiker Paul Wood fra MessageLabs.

Blandt prognoserne for det kommende år er, at der kommer flere specialiserede former for malware, som er programmeret til at angribe fysisk infrastruktur. Målene vil være alt lige fra smartphones over højspændingsnet til elektroniske afstemningssystemer. Det mest berømte eksempel fra det sidste år er Stuxnet, der menes at være skrevet for at ramme iranske atomanlæg.

I 2011 vil sociale netværk og digitale markedspladser i stigende grad lancere deres egne valutaer, hvor man f.eks. kan købe objekter til spil, og det forventes, at de it-kriminelle vil kaste sig over disse systemer med specialiseret malware, falske applikationer og phishing-angreb.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.