Artikel top billede

Er MySpace nettets ghetto?

Det fallerede sociale netværk MySpace er ved at udvikle sig til det digitale samfunds ghetto, lyder den provokerende påstand fra amerikansk sociolog. Hun ser klassekampen gentage sig på nettet.

Nettets brugere er en flok nomader, som vandrer fra det ene vandhul til det næste – først var det Friendster, så var det MySpace og nu er det Facebook. Så sent som i denne uge kunne Facebook-stifter Mark Zuckerberg fortælle, at det sociale netværk nu har 300 millioner brugere. MySpace falder bagud og nogle analytikere spår allerede tjenestens død.

Men mediesociologen Danah Boyd mener, at historien er mere kompliceret. Faktisk er der stadig mange, som opretter nye konti hos MySpace. Men denne brugergruppe adskiller sig markant fra dem, der bruger Facebook.

Boyd har undersøgt nettets sociale netværk i fire år og interviewet teenagere og voksne, der bruger de populære tjenester. Og hun mener at kunne påvise klasseforskelle, som underminerer påstanden om, at nettet har skabt ét globalt samfund. De klasseforskelle og uligheder, der allerede eksisterer i den virkelige verden, kan også aflæses i de sociale netværk, mener sociologen.

Danah Boyd sammenligner flugten fra MySpace med den ”hvide flugt”, som skabte de amerikanske forstæder. I de forgangne årtier forlod de velstillede amerikanske middelklasse-familier de indre byer og slog sig ned i homogene, hvide forstæder. De fattige havde ikke råd til at følge med og blev hængende i storbyernes ghettoer.

Hun ser et lignende fænomen på nettet, hvor veluddannede hvide middelklasse-unge opgiver deres profiler på MySpace og skifter til Facebook.

”MySpace har udviklet sig til det digitale samfunds ghetto,” lyder den provokerende konklusion fra sociologen.

I den amerikanske presse bliver MySpace ofte fremstillet som et farligt sted, fyldt med pædofile og teenagere som udstiller sig selv – selvom realiteten selvfølgelig ser helt anderledes ud. Det kan sammenlignes med det negative billede af byernes ghettoer som farlige miljøer.

”MySpace bliver præsenteret som nettets farlige skyggeverden og Facebook som den utopiske redningsmand,” siger Boyd.

Brugere, der skifter fra MySpace til Facebook, ønsker sig et fredeligere, roligere og mindre offentligt miljø end hos MySpace – ligesom dem, der flytter ud i forstæderne.

Hele Boyds foredrag kan læses på denne side, hvor hun forsøger at underbygge sin påstand om klasseforskelle mellem nettets sociale netværk.

Så er det nok ikke underligt, at langt fra alle er enige i de provokerende konklusioner. Den amerikanske journalist Jonathan Pourzal svarer igen, at Facebooks popularitet bunder i, at det er helt uundværligt for studerende. Det er ganske enkelt nødvendigt at have en Facebook-konto for at følge med i, hvad der sker på universitetet.

I den forbindelse skal man huske, at Facebook blev startet som et lukket netværk for studerende på eliteuniversiteter, mens MySpace startede som et websted for musikinteresserede unge. Og Facebook har beholdt sit elitære præg frem til i dag.

Pourzal mener desuden, at forklaringen ganske enkelt skal findes i, at Facebook er bedre og mere brugervenligt end MySpace.

Men sociologen Boyd fastholder, at brugerflugten fra MySpace til Facebook er et udtryk for de kulturelle forskelle i det amerikanske samfund. Og vi er dermed godt i gang med at skabe et digitalt klasseopdelt samfund – en nøjagtig kopi af samfundet på den anden side af skærmen.

”Vi kan ikke forvente, at nettet automatisk ophæver grænserne og skaber kulturel harmoni,” lyder hendes konklusion.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere