Museskader er ikke alvorlige

Ifølge stor dansk undersøgelse kan museskaber være et midlertidigt problem.

Kampen for at få museskader anerkendt som en reel arbejdsskade bølger frem og tilbage. Nu er der kommet nyt kasteskyts til de stridende parter.

Museskader er nemlig bare en forbigående problem, der ikke foresager permanent skade.

Det er i alt fald bundlinjen i en omfattende dansk arbejdsmedicinsk brugerundersøgelse med 7.000 deltagere, skriver Erhvervsbladet.

Overlæge Sigurd Mikkelsen fra Arbejdsmedicinsk Klinik Glostrup fortæller, at musearbejde kan føre til forbigående smerter, som forsvinder. Smerterne kan dog godt vende tilbage midlertidigt.

»Der er nogle forbigående gener. Men når vi undersøger det systematisk, er det utroligt få skader, som er permanente. Og en af konklusionerne er, at vi ikke kan påvise en ergonomisk forklaring, hvor skaden stammer fra indretningen af arbejdspladsen og arbejdet med musen,« siger Sigurd Mikkelsen til Erhvervsbladet.

Tidligere rapporter har ellers forbundet dårlig ergonomi med museskader. Men den opfattelse skal nuanceres.

»Der er ikke nogen umiddelbar sammenhæng mellem de gener, computerbrugere oplever ved arbejde med mus og den ergonomiske indretning af kontorarbejdspladsen. I stedet viser vores undersøgelse en sammenhæng mellem computer- brugerens tilfredshed med indretningen af arbejdspladsen og så oplevelsen af gener,« siger overlæge Sigurd Mikkelsen, Arbejdsmedicinsk Klinik Glostrup.

Overlægernes konklusion er altså, at der er flere faktorer, der spiller ind. Ifølge overlægerne er de oplevede gener større blandt ansatte, der ikke har haft medindflydelse på indretning af deres arbejdsplads eller valget af udstyr. Det skal dog ikke opfattes på den måde, at smerter ved musearbejde er indbildske, uddyber Sigurd Mikkelsen til ComON.

»Undersøgelsen har bare vist, at man ikke kan relatere skader som tennisalbue eller seneskedebetændelse til musearbejde. De fleste smerter, som opleves i forbindelse med musearbejde er forbigående,« siger Sigurd Mikkelsen til ComON.

Her kan du finde 10 gode råd til at forebygge museskader.

Det anbefales for eksempel, at man maksimalt arbejder 20 timer med mus om ugen. Det computerprogram, der blev brugt til at registrere 2.000 brugeres adfærd med musen, viste ifølge Sigurd Mikkelsen, at yderst få ansatte brugte musen over 20 timer om ugen. Kun i én procent tilfælde havde de medvirkende museaktiviteter i mere end 20 timer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere