Filmbranchen har forsøgt at få forbudt programmet DeCSS, som kan anvendes til at knække beskyttelsen på CD'er. Programmet er kun et piratværktøj, og dermed er det ikke tilladt at sprede koden til programmet på nettet, hævder filmselskaberne.
Hollywood-industrien fik medhold i retten, som afgjorde det er ulovligt at publicere koden online, men nu er denne afgørelse blevet ophævet af appelretten.
Torsdagens afgørelse i appelretten i Californien definerer udtrykkelig softwarekode som en ytringsform. Dermed er koden dækket af retten til ytringsfrihed, og det kan ikke forbydes at sprede kode.
Afgørelsen betyder ikke, at koden ikke på et senere tidspunkt efter offentliggørelsen kan erklæres ulovlig - men selve det, at forbyde at den overhovedet bliver lagt ud, svarer til at forbyde en person at ytre sig, endnu inden denne har sagt noget, som måske kan være ulovligt.
Det er centralt, fordi filmselskaberne dermed mister mulighederne for at kontrollere, at koden til et program lægges ud på nettet - og når det først én gang er publiceret online, kan det spredes og kopieres uden kontrol.
DeCSS blev angiveligt skabt af en 15-årig norsk programmør, Jon Johansen. Det oprindelige formål var at afspille DVD-film under Linux, men det blev hurtigt populært som værktøj til at kopiere DVD'er.
(Kilde: CNET)