De kinesiske myndigheder har indført nye regler som begrænser muligheden for at dele videoklip på nettet. Det kan ramme YouTube og andre populære videosites, men der er stadig usikkerhed om, hvordan reglerne skal tolkes.
De nye regler træder i kraft den 31. januar og betyder at det kun er statsejede eller statskontrollerede internet-tjenester, som må udgive videoindhold på nettet. Det gælder også for videoklip, som brugerne selv har uploadet. Og de enkelte udbydere skal først søge om godkendelse, før de må vise video på nettet.
Der er samtidig indført et totalt forbud mod videoindhold som afslører nationale hemmeligheder, skader landets omdømme eller forstyrrer den sociale stabilitet, som det hedder i reglerne.
Men det kan blive svært for en tjeneste som YouTube at kontrollere alle videoklip - det anslås at der uploades mere end ti timers video til YouTube hver eneste minut og der hentes 200 millioner videoklip hver dag.
YouTube er baseret i USA og behøver dermed ikke rette sig efter de kinesiske regler, men risikerer til gengæld, at adgangen til tjenesten bliver helt blokeret i Kina. Med 164 millioner internet-brugere har Kina udviklet sig til verdens andetstørste internet-marked.
Både Google, Yahoo og Microsoft har etableret afdelinger i Kina, men kritiseres i hjemlandet USA for at medvirke til krænkelser af ytringsfriheden i samarbejde med de kinesiske myndigheder.