Stenrig it-forhandler frikendt for svindel

Bagmandspolitiet fik ikke dømt direktøren for det stenrige it-firma Sunico for svindel med momskarruseller, da Landsretten forleden afsagde dom. Til gengæld kom Sunicos partner i fængsel.

Den særlige form for svindel med mobiltelefoner og it-komponenter, hvor bagmændene udnytter EU's momsregler til at stjæle enorme milliardbeløb fra skattevæsenet, havde sin velmagtsdage for få år siden.

Momskarrusellerne, som svindel-metoden kaldes, snurrer sandsynligvis stadigvæk i flere lande, men ifølge Skat's svindel-eksperter er den danske del af cirkusforestillingen droslet kraftigt ned efter, at politiet fik burret de mest aktive karrusel-kriminelle inde.

Det skete i forbindelse med det store sagskompleks med kodenavnet Gul feber, hvor syv mennesker, inklusive en tidligere direktør i it-firmaet Comitel International, blev idømt fængselstraffe i 2007.

Firmaer, der har deltaget i momskarruseller, er ofte kendetegnet ved at have en usædvanlig høj omsætning pr. medarbejder - en beskrivelse, der passede ret præcist på både Comitel International og Sunico.

Begge selskaber har haft milliardomsætning og har figureret på listen over Danmarks 200 største virksomheder - til trods for, at de kun beskæftigede et par håndfulde medarbejdere.

Mens Comitel International i sit bedste år nåede tre milliarder i salg overgik Sunico de flestes vildeste fantasi.

Med kun otte medarbejdere formåede det lille handelsfirma på Nørrebro at omsætte for 6,7 milliarder kroner i 2005. Året efter, hvor staben var oppe på 11 mand, lykkedes det Sunico at omsætte for 5,7 milliarder kroner.

I 2007 angives omsætningen, som de nu 13 mand har præsteret, til "kun" 764 millioner kroner.

Sunico A/S ejes af Sunil Kumar Harwani. Han kan glæde sig over, at firmaet har gjort ham yderst velhavende, for Sunico har ifølge det seneste offentlige regnskab oparbejdet en egenkapital på 118 millioner kroner.
De fantastiske tal, der udenfor en lille segment af specielle virksomheder er uden sidestykke i dansk erhvervsliv, skyldes Sunicos særlige gebet: handel med it-komponenter og mobiltelefoner på det grå marked. Her handles parallel-importerede restpartier fra den ene broker til den anden - og tit og ofte til den tredje, den fjerde og femte mellemmand.

Brokerhandlerne med letomsættelige produkter med høj værdi har længe været i søgelyset hos Skats svindelkontor.

Samme år som der faldt dom over den tidligere direktør i Comitel International og de seks andre karrusel-svindlere, rejste bagmandspolitiet en ny sag mod Sunil Kumar Harwani og en nøglemedarbejder i Sunico. I samme sag stod tre mand fra det lille firma 4 Motion Aps sigtet for momskarrusel-virksomhed.

Sagen handlede om momsvindel for det relativt beskedne beløb på 4,2 millioner kroner. Ifølge bagmandpolitiet solgte 4 Motion nogle af disse "sorte" varer til Sunico, som ved at indgå i handlen gjorde sig til medskyldig i svindlen.

Ifølge både byretten og landsretten havde Sunico dog gjort sig visse anstrengelser for at tjekke handlernes lødighed, og dermed kunne de ikke siges at være medskyldige.

De tre 4 Motion-folk blev sidste år dømt i byretten og fik halvandet års fængsel hver, mens Sunil Harwani og hans medarbejder gik fri.

Bagmandspolieiet ankede, men tabte atter, da dommen i denne uge blev stadfæstet i Østre Landsret.

Dermed synes Sunico endegyldigt at være ude af myndighedernes kløer, og firmaets rigdomme sikret for dets ejer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere