Mobil-tyv ringede for 15.000 kroner

Stjålne mobiltelefoner skal straks meldes savnet. Ellers ringer tyven på din regning, lyder dommen i ny kendelse.

I de kommende uger drager hovedparten af danskerne på ferie. Og når de pakker kufferten, skal de ikke blot huske badebukser og solcreme. De skal også huske nummeret til deres telefonselskab.

For hvis man får sin mobiltelefon stjålet på ferien, så kan man ikke vente med at melde den savnet, til man vender hjem.
En ny afgørelse ved Teleankenævnet fastslår, at forbrugere lynhurtigt skal melde deres telefoner stjålet. Tyveriet skal ikke kun indberettes til det lokale politi. Også det hjemlige teleselskab skal straks vide, at mobilen er væk, så telefonen kan spærres. Ellers hæfter man selv for mobiltyvens ofte abnorme telefonregning.

Den lektie har en kunde hos TDC lært. Hun rejste til Spanien sidste år og fik sin telefon stjålet den 25. september. Hun meldte telefonen stjålet hos det spanske politi, men da hun ikke kendte nummeret til TDCs spærrelinje, valgte hun at vente med at informere TDC. TDC fik først besked den 28. september. Dagen efter hendes hjemkomst.
Men det er for langsomt, mener teleselskabet. Ikke mindst fordi en person har ringet for cirka 15.000 kroner på den danske kvindes telefon, efter den blev væk. Kvinden mente, at hun havde gjort rigeligt for at fortælle, at telefonen var væk. Derfor har hun klaget til Teleankenævnet over, at hun skulle betale mobiltyvens telefonregning.

Men ankenævnet har givet TDC medhold. Tre dage er for lang tid at vente med at spærre en telefon. Men kvinden skal dog ikke betale 15.000 kroner for sin forglemmelse.

Normalt hæfter danskere for 1.200 kroner, hvis der bliver ringet fra deres stjålne telefon, inden den bliver spærret. Men hvis den retmæssige ejer ”har undladt at informere udstederen snarest muligt”, så kan selvrisikoen være helt op til 8.000 kroner. Ankenævnet mente, at kvindens afslappede indstilling i den aktuelle sag viste, at hun havde taget for let på oplysningspligten. Så hendes spanske rejse er netop blevet 8.000 kroner dyrere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere