Internet-udbyderen CIS i USA er blevet tilkendt en erstatning på intet mindre end 68 milliarder kroner i en af de hidtil største spam-sager. Spammeren James McCalla i Florida blev dømt til at betale rekord-erstatningen og har desuden fået forbud mod at bruge internet i de næste tre år.
CIS' ejer, Robert Kramer, sagsøgte i 2003 en række enkeltpersoner og virksomheder, som angiveligt har sendt op mod 280 millioner spam-mails til internet-udbyderens kunder. Tre firmaer i Florida og Arizona er allerede blevet dømt til at betale en samlet erstatning på seks milliarder kroner til CIS.
Men Robert Kramer regner ikke selv med, at han nogensinde ser en eneste dollar fra erstatningen. Alligevel kan dommen få stor signalværdi overfor andre spammere. Som udgangspunkt er det ikke ulovligt at sende uønskede reklamebreve i USA - det er kun ulovligt at sende vildledende mails, hvor afsenderen eksempelvis er forfalsket.
I Danmark glæder e-handelsfonden sig over den hårde dom. Fondens direktør Lars Schmidt Larsen håber, at den vil afskrække andre fra at udsende lignende spam-mails.
»Det er dybt problematisk, at så mange internetbrugere og e-handlende oplever spam. Hvis vi skal fremme en positiv e-handelsudvikling, skal forbrugerne trygt kunne afgive deres e-mailadresse og andre personoplysninger. Den eneste effektive metode i kampen mod spam er at ramme bagmændene økonomisk med så store bøder at det ikke kan betale sig at udsende spam,« siger han.
I den meget omtalte Debitel-sag i Danmark blev teleselskabet dømt til at 41 kroner pr. spam-mail, som efterfølgende blev nedsat til 8 kr. i Højesteret. Til sammenligning har dommen i USA fastsat en bødestørrelse pr. spammail til 246 kr. E-handelsfonden opfordrer de danske domstole vil kigge mod USA næste gang en spambøde skal fastsættes.
»De danske netbutikker skal dog roses for at efterleve spam-paragrafferne, og mange netbutikker tager aktivt afstand fra spam bl.a. ved at få e-mærket,« siger Lars Schmidt Larsen.