Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Eksamen med Windows XP på usb-stick var dårlig løsning

Aarhus Universitet måtte droppe digital eksamen, fordi næsten hver anden studenter-pc ikke understøttede løsningen.

En "genial" løsning. Intet mindre. Sådan beskrev Aarhus Universitet i en pressemeddelelse for to år siden et testprojekt, hvor universitetet lod studerende medbringe egen pc til skriftlig eksamen.

Men helt genial var den ikke. Sandheden er i hvert fald, at eksamensløsningen, der inkluderede en boot fra en usb-stick med Windows XP og fjernadgang til en applikation via en server, ikke fik lov til at overleve.

Nu betaler Videnskabsministeriet - med en test-eksamen til vinter ved Aarhus Universitet -  fem millioner kroner til Netcompany A/S for at udvikle en ny eksamens-løsning, som efter planen kan implementeres på alle landets universiteter.

Den nye løsning, hvor de studerende bruger egne bærbare, men booter på usb-sticks, skal fungere på langt flere bærbare, inklusiv Macs, mindske forberedelsestiden for universiteternes it-afdelingerne og fungere til komplekse eksamener, hvor de studerende må bruge hjælpemidler som egne noter og visse internetsider.

Prisen på det første testforsøg er ikke opgjort. Men beløbet var langt mindre end de fem millioner kroner, som det nye koster. Forsøget, som Aarhus Universitet selv stod for i samarbejdede med Mjølner Informatics, fungerede delvist.

"Jamen, man kan sige, det gik både godt og skidt," siger Flemming Bøge, vicedirektør for it ved Aarhus Universitet, som understreger at samarbejdet med it-leverandøren gik godt.

"Det gode var, at det lykkedes at gennemføre piloteksamen med to typer studerende. De kunne besvare eksamenen og aflevere deres besvarelse, men der var nogle ting omkring teknologien, der ikke gik alt for godt. Den var for kritisk over for de studerendes egne maskiner. Der var for mange maskiner, hvor hardwaren ikke understøttede usb-boot. Det betød, at en meget stor del af dem, der dukkede op, måtte vi låne udstyr eller tilbyde skriftlig eksamen til alligevel," siger Flemming Bøge.

Han vurderer, at i alt 40 studerende gik op til digital test-eksamen. Apple-bærbare understøttede ikke løsningen med Windows XP-boot på en usb-nøgle, så allerede dér måtte nogle studerende enten gå til eksamen med pen og papir eller låne en Windows-pc. Samlet set fungerede teknikken kun på 60 procent af de studerendes medbragte bærbare. Et nyt krav er derfor, at den kommende løsning skal fungere på fire år gamle computere samt Mac-maskiner.

Et andet stort problem ved den ikke-så-geniale løsning var, at hver enkelt usb-stick skulle sættes op til den enkelte eksamen og eksaminant.

"Ressourcer til klargøring var endog meget stor pr eksaminant," forklarer Flemming Bøge.

Han forklarer, at et krav til den nye løsning derfor er, at it-afdelingerne kun skal bruge en lille forberedelsetid. Det kan eksempelvis ske ved, at hver eneste usb-stick er ens, og at de studerende derefter logger sig på med en login-tjeneste. Aarhus Universitet har allerede en login-mulighed, der måske kan benyttes, men derudover er det et krav, at den digitale eksamen efter en test til vinter kan tages i brug ved landets øvrige universiteter.

"Vi overvejer at bruge NemID, men problemet er, at 15 procent er internationale studerende. Det er ikke let for alle at få et cpr-nummer og dermed Nemid," siger Flemming Bøge.

Der er endnu en afgørende forskel på det gamle og nye projekt. Den første test for to år siden var en eksamen uden hjælpemidler. Dermed skulle de ikke have adgang til internet eller egne noter. Et af kravene ved det nye system, der efter planen skal baseres på G/On-teknologien fra Giritech, er, at de studerende skal kunne tilgå egne noter og internettet - enten gennem whitelist eller blacklist. Det skal forhindre snyd.

En af måderne til at forhindre snyd ved, at en studerende logger sig på eksamens-applikationen med en anden studerendes id vil være, at universitetets eksamens-tilsynsførende vil tjekke studiekort op mod de indloggede oplysninger. Hvis universitetet alligevel vil have mistanke om snyd, så vil den nye løsning logge eksamenen, så universitet kan tjekke adfærd og handlinger på nettet.

"Men jeg forestiller mig ikke, at det bliver 100 procent snydefrit, der vil altid være metoder til at omgå det," siger Flemming Bøge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere