Virusprogrammører bekriger hinanden

Den seneste sværm af internet-orme er et led i en indædt kamp for at kapre maskiner på nettet.

De mange nye internet-orme som er dukket op siden lørdag kæmper indbyrdes om at kapre så mange computere som muligt. Fælles for alle de nye orme er, at de udnytter en plug-and-play sårbarhed i Windows, der blev lappet i sidste uge. De seneste varianter sletter konkurrerende orme, mens der drives rovdrift på allerede kompromitterede maskiner.

Sikkerhedsfirmaet CSIS fortæller at man i øjeblikket ser mindst tre forskellige orme-grupper, som sandsynligvis styres af forskellige fraktioner: Zatob-D og -E (også kendt som Bozori-familien), Zotob-C, F, G og H (samme programmør som Mytob) og RDBot AEA og AEB.

Den samme computer kan sagtens blive inficeret flere gange af forskellige varianter, som derefter forsøger at deaktivere hinanden.

På kryds og tværs er de konkurrende grupper begyndt at slette hinandens bot-systemer, og flere servere, der anvendes som en form for kommandocentral i angrebet, er blevet udsat for databombardement gennem DDoS-angreb (Distribueret Denial of Service).

Den indædte kamp mellem virusprogrammørerne skyldes at netværk af inficerede zombie-computere kan sælges for gode penge til spammere og andre virus-spredere på nettet. Det anslås at et sådant botnet med 5.000 inficerede maskiner kan lejes ud for 2-3.000 kroner om ugen.

Det finske sikkerhedsfirma F-Secure bekræfter, at der sandsynligvis foregår en form for bandekrig på nettet lige nu.

»Det ser ud til at der foregår en form for botkrig. Der er øjensynligt tre forskellige bander, som producerer nye orme med en foruroligende hastighed, og det ser ud som om de konkurrerer om at bygge det største netværk af inficerede maskiner,« siger Mikko Hypponen fra F-Secure.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere