Artikel top billede

Er din gamle Mac en formue værd?

Er der penge at tjene på gamle computere? ComON går på guldgraver-jagt i pulterkamrene. Denne gang med Apple-hardware i kikkerten.

Rødvin og malerier bliver som udgangspunkt mere værd med alderen. Men er der også penge at hente i gammelt hardware?

I de næste par dage sætter ComON fokus på værdien af aldrende og antikvarisk hardware. For er der penge at hente i en branche, der er kendt for at sprøjte varer ud i en lind strøm året rundt?

ComON har spurgt Jens Hofman Hansen fra Apple-museet MacLab om det er muligt at score den store gevinst, hvis man har gammelt Apple-habengut liggende i pultekammeret.

»Det kan jeg svare ret kort på, for det er der faktisk kun, hvis man har en Apple I,« forklarer Jens Hofman Hansen, der driver Apple-museet MacLab på Århus Universitet sammen med Jonas Petersen.

»Apple I blev cirka produceret i 200 eksemplarer, og man plejer at sige, at der findes 50 fungerende eksemplarer tilbage. De er set solgt på eBay for mellem 200.000 og 300.000 kroner. Og det er jo egentlig imponerende, når der bare er tale om en printplade,« forklarer Jens Hofman Hansen om den spartanske computer.

Der er dog ikke den store sandsynlighed for, at der findes mange Apple I-maskiner hengemt i danske loftrum. Så vidt den danske Mac-kustode ved, så har der kun været en Apple i i landet en gang.

Ingen pensionsopsparing
Selv om Apples computer fra 1976 er den eneste, der ifølge Jens Hofman Hansen, kan skæppe synligt i opsparingen, så er det muligt at hente lidt håndører på andre Apple-produkter.

En 1. generations Lisa kan ifølge Jens Hofman Hansen være i omegnen af 5.000 kroner værd. Hvis man har en Macintosh fra 1984, skal man dog ikke regne med at få mere end 250 til 500 kroner for den.

En anden mulighed for at finde guld i Apple-arkivet er ved at få fingrene i prototyper.

»Før man støbte de endelige kabinetter, så lavede man ofte nogle skabeloner i akryl - altså klar plastik - så man kunne se, om komponenterne lå optimalt i kabinettet. Jeg kan ikke huske, hvad de præcist bliver solgt til, men de findes ofte kun i fem eksemplarer, og de bliver ofte destrueret, så de kan godt være nogle penge værd. Det samme kan prototyper af de første mus - både i skum og i fungerende udgaver,« forklarer Jens Hofman Hansen.

På Apple-museet i Århus er der til potentielle indbrudstyves oplysning ikke opmaganiseret hardware til flere hundrede tusinde. Her kan kustoderne bare fantasere om, hvad deres samling af klenodier kunne være værd, hvis de kunne sælges for den oprindelige indkøbspris. For eksempel rummer samlingen en laserprinter, der oprindeligt kostede 50.000 kroner. I dag skal flyttemænd sandsynligvis betales for at fjerne den.

»Vi fik faktisk tilbudt at låne en Apple 1'er engang, som vi kunne udstille. Men vi endte med at takke nej, fordi det var for besværgeligt at forsikre den, og selv om den ikke er en million værd, så ville jeg nødigt hæfte for den, hvis nogen skulle finde på at sparke en rude ind,« siger Jens Hofman Hansen, der selv har en gammel Apple-mus og en MacBook Pro, der er signeret af Apples medstifter Steve Wozniak.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere