En af de absolutte IT-pionerer, Lotus-manden Mitch Kapor, er gået i gang med at udvikle en gratis open source-udgave af Microsoft Outlook.
Der findes allerede en række gratis postklienter og servere, men Mitch Kapor sigter mod at udvikle en mere brugervenlig version.
Den skal baseres på åben kildekode efter Linux-modellen, som brugerne selv kan videreudvikle.
Mitch Kapor grundlagde for et år siden nonprofit-organisationen Open Source Application Foundation (OSAF), der står bag udviklingsarbejdet af det nye mailsystem.
Alt indenfor udveksling
Går alt efter planen, kommer det kommende e-mailsystem til at indeholde kalenderdeling, instant messaging, fildeling og andre udvekslingsmuligheder mellem Windows og Linux på både pc'er og lommecomputere.
Mitch Kapor var medstifter af Lotus, der udviklede regnearket Lotus 1-2-3, som i høj grad var med til at skubbe på den store computerrevolution i 1980'erne. IBM købte Lotus i 1995.
Finansieringen af projektet - der har fået arbejdstitlen Chandler efter forfatteren Raymond Chandler - kommer i første omgang fra Mitch Kapor selv, som har skudt 38 millioner kroner i projektet fra egen lomme.
Den første version af softwaren - der vil kunne køre på Windows, Mac OS X og Linux styresystemerne - vil være klar til de første tests ved årsskiftet, mens Mitch Kapor forventer, at softwaren vil være klar til udgivelse ved udgangen af næste år.
Personer og små virksomheder
Kapor siger, at softwaren især er rettet mod personer og små virksomheder, som ikke har råd til at betale licenser og vedligehold af for eksempel server-softwaren Microsoft Exchange, som er nødvendig, hvis man skal anvende filudvekslingsmulighederne i Outlook.
Mitch Kapor understreger dog, at det ikke er meningen at true hverken Microsoft Outlook eller Lotus Notes med den nye email-software.
- Hele motivationen bag dette projekt er ikke at ødelægge noget for Microsoft, men blot at give folk et alternativ og noget godt, gratis software. Hele motivationen bag projektet er positiv, siger han.
Det er Mitch Kapors håb, at den software, der kommer ud af OSAF-organisationen, vil kunne skabe samme opbakning i græsrods-miljøerne, som det har været tilfældet med Linux, der i dag er en reel rival til Microsoft Windows.