Artikel top billede

Foto: Ernst Vikne (Foto: Ernst Vikne)

Sådan undgår du at komme til torskegilde hos Skat

Du kan undgå at stå skoleret hos Skat, hvis du tager dine forholdsregler.

"Du skal til torskegilde." 

Den meddelelse kan jage en lille skræk i livet på de fleste erhvervsdrivende. Og nej, det er ikke, fordi de ikke kan lide fisk. Men fordi du til et torskegilde typisk skal stå skoleret hos Skat med alle dine bilag under armen. 

Du kan dog heldigvis minimere risikoen for at blive indkaldt til verdens måske mindst festlige gilde. 

Ifølge Bo Sponholtz, der er skatteekspert hos konsulentvirksomheden PwC (tidligere PricewaterhouseCoopers), falder din risiko for at komme i Skats søgelys, hvis din virksomhed opfører sig eksemplarisk. 

Undgå at få et rødt flag

Han forklarer, at Skat arbejder med tre virksomhedskategorier: 

En grøn kategori, der er de eksemplariske virksomheder, som samarbejder, har tjek på alt, indbetaler deres moms til tiden og så videre. 

En gul kategori, der består af virksomheder, som gerne vil opfylde reglerne, men som behøver lidt hjælp for at få tjek på de forskellige regler og procedurer. 

Og så til sidst en rød kategori, der består af virksomheder, som ofte overtræder reglerne. Enten på grund af sjusk eller fordi de bevidst forsøger at snyde. 

Tilhører du de nederste kategorier, øger du altså risikoen for, at dit regnskab bliver tjekket efter i sømmene, og at du i det værste tilfælde bliver kaldt til torskegilde. 

Mens Skat i mindre grad kigger virksomhederne i den grønne kategori efter i sømmene. 

"Du kan altså risikere at påkalde dig myndighedernes opmærksomhed, hvis du ikke opfører dig eksemplarisk. Eksempelvis ved ikke at betale din skyldige moms til tiden," siger Bo Sponholtz.

Hvad er konsekvensen?

Men konsekvenserne er sjældent store, hvis du er en mindre virksomhed, og din synd består i, at du har opgivet nogle udgifter, som ifølge Skat ikke er fradragsberettigede.

Ifølge Bo Sponholtz er dine udgifter fradragsberettigede, hvis de er brugt på at "erhverve, sikre og vedligeholde din indkomst". Med andre ord: Dine udgifter skal på den ene eller anden måde kunne give din virksomhed klejner i kassen. 

Falder dine udgifter ikke ind under den definition, vil konsekvensen dog som regel blot være, at Skat nægter at give dig fradraget, fortæller han. 

Til gengæld løber du risikoen for, at du vil havne i den gule eller den røde kategori, og at Skat i fremtiden vil holde ekstra øje med dig. 

Hvor stor er risikoen?

Bo Sponholtz tør ikke komme med et bud på, hvor stor risikoen er for, at Skat opdager det, hvis du opgiver udgifter, der ikke er helt korrekte.

"Men nedskæringer i medarbejderstaben betyder, at du som virksomhedsejer ikke længere kan forvente, at Skat eksempelvis en gang hver femte år kigger dine papirer grundigt igennem. Det betyder, at der er åbnet for lidt mere frit spil, men det er ikke ensbetydende med, at du kan føle dig sikker," siger han.

Ud over at koncentrere indsatsen om de såkaldte røde og gule virksomheder arbejder Skat i dag også mere projektorienteret. Det vil sige, at Skat sætter fokus på nogle enkelte områder.

Eksempelvis kan en medarbejder få til opgave at holde øje med virksomheders repræsentationsudgifter og gennemgå dem nøje i en række forskellige virksomheder. Men til gengæld bliver virksomhedens andre udgifter ikke gennemgået lige så grundigt.

Læs også:
Her er de fede ting, som du kan betale med firmakortet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere