»Itanic« holder sig stadigt flydende

Trods dårlig presse og negativ PR er Itanium-platformen slet ikke så ilde stedt.

Intel har gennem det meste af året i højere grad en tidligere været offer for beskydning fra mange sider. Kritikken er ofte gået på, at selskabet teknologisk halter bagefter AMD og at Intels flagskib, Itanium, i virkeligheden er en dødssejler, der snarere burde være døbt »Itanic«.
Ifølge helt nye tal fra IDC er der dog endnu skumsprøjt under boven på den store, 64-bits CPU.

I de tre første måneder af 2004 solgte HP og danske forhandlere 82 Itanium-servere til en samlet værdi af 3,19 millioner Euro- cirka 24 millioner kroner, mens salget i de første ni måneder af 2005 blev næsten fordoblet 157 styk og en samlet værdi på 5,9 millioner Euro (cirka 43 millioner kroner).

Hos forhandlerhuset Kerfi, der dækker både high-end og low-end servermarkedet, er man godt tilfredse med at have Itanium-maskiner på programmet.

»Vores Unix-forretning vokser ikke, men den bliver heller ikke mindre. I dag sælger vi 75 procent Itanium og 25 procent PA RISC-systemer, så på den måde synes jeg egentlig at der er relativ stor vækst i Itanium, for den har overtaget meget af den hidtidige Unix-forretning. Det interessante er, vi i dag sælger flere og flere Itanium-systemer til Windows og Linux,« siger salgschef Torben Agergaard.

Hos HP, den største udbyder af Itanium-baserede servere, understregs det, at Itanium henvender sig til Unix-markedet, og at det er uretfærdigt at sammenligne den med AMDs Optron, der jo henvender sig til low-end-markedet.

»HPs konkurrenter har selvfølgelig al mulig interesse i at få det her gjort til et spørgsmål om religion, men i vores verden er det simpelthen et spørgsmål om kroner og ører. Itanium-maskiner er typisk så kraftige, at kunderne kan nøjes med halvdelen af det antal CPU'er i en given løsning, som de ellers skulle have brugt, og med de besparelser der er på software - typisk Oracle eller SQL - er der er en beskeden merpris for at vælge en Itanium, og man får den ti-fold igen i licens-besparelserne,« siger Torben Agergaard.

Stadigvæk er det samlede salg af Itanium-maskiner yderst beskedent sammenlignet med salgstallene for det det øvrige Unix-marked og ikke mindst den nedre del af markedet. Her rediserer AMD's giant-killer, Opteron, men selvom AMD har scoret god presse i metermål og Intel vel nærmest har fået det modsatte, er det stadig Intel der sidder på markedet.
I alt blev der på det danske marked i de første ni måneder af 2005 solgt 64-bits x-86-servere for en samlet sum af 59,87 millioner Euro (446 millioner kroner). Af dette tegnede Opteron sig for ti procent og Intel for 90 procent, oplyser IDC.


StkOmsætning Mio. €
CPU2004200520042005
CISC 1096,638
EPIC821573,195,9
RISC1481149635,4539,09
x86-32285281213997,8831,02
x86-64883180674,5859,87


(Denne artikel stammer fra det trykte CRN nummer 23 2005)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere