Østre Landsret: Sexchat i arbejdstiden okay

En arbejdsgiver uden en specifik IT-politik kan ikke forbyde medarbejderne at sende intime sex-mails i arbejdstiden. Østre Landsret har netop tilkendt en kvinde 140.000 kroner i erstatning, fordi hun blev bortvist for at have sendt intime e-mails fra sin arbejdsplads. En vigtig principiel sag, mener fagforbund.

Der er frie rammer for medarbejderes private brug af internet og e-mails i arbejdstiden, hvis ikke virksomheden har formuleret en IT-politik, der specifikt forbyder medarbejderne privat brug i arbejdstiden.

Det viser en afgørelse, der netop er faldet i Østre Landsret.

Her tilldelte de tre landsretsdommere enstemmigt en tidligere medarbejder i et musik- og video-produktionsselskab 140.000 kroner i erstatning, fordi hun i januar 2001 blev bortvist fra arbejdspladsen.

Opdaget ved tilfælde

Det skete, efter virksomheden ved en rutineundersøgelse af gamle computerfiler havde fundet en række e-mails med kraftigt sex-relateret indhold, som kvinden havde skrevet i arbejdstiden.

Virksomheden - der producerer børnefilm - fandt desuden gamle e-mails, hvor selskabet bliver omtalt som "lukningstruet".

Fundet af de gamle e-mails fik straks selskabet til at bede den kvindelige medarbejder om at tage sit gode tøj og gå. Og det var ikke lovligt, fastslår Østre Landsret.

Fagforbund: Forbudt at censurere
Ifølge fagforbundet Frie Funktionærer - der har ført sagen for kvinden - betyder afgørelsen, at en arbejdsgiver ikke kan blande sig i indholdet af medarbejdernes e-mails, hvis der først er blevet givet tilladelse til brug af private e-mails.

- Når man først har fået lov til at sende private e-mails, kan en arbejdsgiver ikke gå ind og censurere. Arbejdsgiveren kan ikke blande sig i, om man mailer om røgede laks eller siger "Hej snuskebasse. Tak for en dejlig nat". Det er et vigtigt signal at sende, siger sekretariatschef i Frie Funktionærer, John Hansen, til Computerworld Online.

Han mener, at Østre Landsrets afgørelse er i pagt med tiden i modsætning til en tidligere afgørelse fra Retten i Kalundborg, der ikke gav den kvindelige medarbejder medhold.

- Hvis man ikke måtte sende private e-mails i arbejdstiden i begrænset omfang, kunne man formentlig bortvise mere end halvdelen af alle, der har job med adgang til en computer, siger han.

Frie Funktionærer har gennem hele sagen peget på, at arbejdsgiveren ikke var utilfreds med kvindens arbejdsindsats, og at hun på grund af fraværet af en IT-politik ikke kunne vide, at hun ikke måtte chatte eller sende intime e-mails.

Kan plette image

For virksomhederne kan afgørelsen få konsekvenser. Afgørelsen betyder nemlig, at virksomhederne risikerer at måtte lægge både arbejdstid og e-mailadresse til forsendelser med intimt indhold.

Det kan plette virksomhedernes image på en uhensigtsmæssig måde.

Det mener musik- og video-produktionsselskabets advokat, advokatfuldmægtig i Advodan, Michael Kristensen.

- Dommen åbner op for fri adgang for medarbejderne til at sende e-mails med dybt fortroligt indhold i arbejdstiden. Det mener vi ikke er en retstilstand, som virksomhederne kan være tjent med, siger han til Computerworld Online.

Selskabet har da også gennem hele sagen sammenlignet hendes brug af firma-emailen med at sende intime beskeder på firmaets faxpapir.

De intime e-mails har været "direkte nedbrydende for firmaets eksistens og derfor en illoyal optræden", bedyrer virksomheden.

Michael Kristensen vil nu sammen med selskabet overveje sagen og dens konsekvenser nøje.

- Med i overvejelserne vil være at søge procesbevillingsnævnet om lov til at føre sagen til Højesteret. Vi mener, at det er en vigtig principiel sag, siger han.

Foruden erstatningen på 140.000 kroner til den kvindelige medarbejder, skal produktionsselskabet betale 44.000 kroner i sagsomkostninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere