Sådan satte Claus Hjort sig på SKI

Efter fyringen af en direktør og lanceringen af en ny strategi har Finansministeriet sat sig tungt på SKI-systemet. Men intet tyder på, at de nye toner vil gøre det nemmere for forhandlerne at komme ind på det offentlige marked.

En omfartsvej på Lolland blev den lille tue, der væltede læsset for Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).

Den 4. januar udsendte Konkurrencestyrelsen en såkaldt vejledende udtalelse, hvor styrelsen konkluderede, at et udbud af rådgivningsopgaver ved et lollandsk vejbyggeri var sket i strid med EU’s udbudsdirektiv.

Det blev starten på en nøje timet og tilrettelagt aktion, hvor det var tydeligt, at Konkurrencestyrelsen forud havde orienteret SKI, Kommunernes Landsforening (KL) og ikke mindst Finansministeriet om indholdet af udtalelsen. Ikke så meget fordi de tre parter nærer en dybfølt interesse for lollandske vejprojekter, men fordi Konkurrencestyrelsen med sin udtalelse havde placeret en bombe under SKI-aftalerne.

Inden for få timer havde SKI, KL og ministeriet udsendt pressemeddelelser, som sendte SKI-systemet ud i kaos.

SKIs nyudnævnte konstituerede direktør, Signe Lynggaard Madsen, meddelte, at man retter ind efter Konkurrencestyrelsen og genudbyder 11 af sine rammeaftaler. Fem aftaler bliver helt droppet, mens otte aftaler revideres ved hjælp af »vejledninger«, som bringer aftalerne på sikker grund i forhold til EU-reglerne.

SKI-direktøren sagde samtidig, at man nu var i gang med et »paradigmeskifte«, som skal rette op på forholdene. Blot en måned forinden var hun blevet hevet ind fra en post som kontorchef i Finansministeriet.

Tilbage står, at i alt 24 aftaler - halvdelen af de eksisterende SKI-aftaler - reelt er erklæret ulovlige. På it-området betyder det, at syv ud af 13 aftaler nu skal genudbydes eller revideres.

Hjort på banen
Samtidig med udmeldingen fra SKI kom selveste finansminister Claus Hjort Frederiksen på banen sammen med kommunernes formand, socialdemokraten Jan Trøjborg.

Sammen annoncerede de en syv-punktsplan, med løfte om, at SKI fremover skal sørge for »konkurrencedygtige priser«, »effektiviseringsgevinster« og »større gennemsigtighed i SKIs økonomi«. Desuden skal SKI fremover holde sig fra at lave aftaler på områder, som allerede er dækket ind via Finansministeriets egne aftaler under Statens Indkøb.

Fra Claus Hjort Frederiksen lød det, at offentlige indkøb nu skal koordineres, »så der er stor omsætning på de enkelte aftaler, og alle myndigheder ikke skal lave deres egne udbud«. Og så skal SKI sørge for »lovlige« aftaler.

En rimelig fortolkning af den melding må være, at i hvert fald en del indkøbene under SKI har været dyre, ineffektive og ulovlige.

Nok så afgørende er Hjort Frederiksens krav om større omsætning. Det peger i retning af flere volumenaftaler med store forhandlere, som kommunerne skal tvinges til at følge.

Sagt på en anden måde: Finansministeriet bestemmer, men kommunerne får ansvaret.

Det betyder mere centralisering og strømlining af det offentliges indkøb, som vil gøre endnu sværere for mindre forhandlere at komme ind på det offentlige marked.

Læs om it-forhandlernes kritik af SKI-systemet i CRN 01/2011, som netop er udkommet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere