Danske kommuner dumper it-affald i Afrika

It-affald fra kommuner havner på en berygtet losseplads i Ghana. Det skriver organisationen DanWatch, som holder et vågent øje med, om myndigheder og firmaer har etikken i orden.

DanWatch skriver, at det er kommunernes manglende kontrol og viden om håndtering af brugt elektronik, der gør, at flere danske kommuners og andre offentlige myndigheders affald lander på Agbogbloshie-lossepladsen i Ghana.

Farligt affald fra vesten må ifølge FN's Basel-konvention ikke havne i lande, der ikke er i organisationen OECD. Det er for at sikre, at landene håndterer affaldet på en forsvarlig måde. Det kræver specielle infrastrukturer og mekanismer at behandle farligt affald, så personer og miljø ikke tager skade af at håndtere det.

I Ghanas hovedhavn, Tema Port, lander hver måned 600 40-fods containere med brugt elektronik som computere, fjernsyn og køleskabe. En fjerdedel bliver genbrugt. Resten ryger på lossepladsen, hvor fattige afrikanere forsøger at finde dele, de kan sælge videre.

I dyngerne på lossepladsen har DanWatch og Greenpeace fundet computere fra danske kommuner og offentlige institutioner.

DanWatch har undersøgt, hvordan landets 98 kommuner håndterer det farlige affald, og organisationen skriver, at 68 ikke formåede at give et fyldestgørende svar. DanWatch konkluderer, at kommuner tilsyneladende skiller sig af med affaldet på lossepladsen, hvor det så kan ryge videre fra til Ghana.

Ifølge Miljøstyrelsen har kommunerne pligt til at aflevere større mængder elektrisk og elektronisk udtjent udstyr hos producenten eller en godkendt affaldsbehandler eller indsamler. Det er ikke en losseplads.

Læs mere os DanWatch.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Gå hjem møde: GDPR og skygge-it

Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Hvordan får I både styr på skygge-IT og sikrer brugerne adgang til nettets glæder og dermed de værktøjer, der gør dem mere produktive samtidigt med, at man får styr på IT-sikkerheden, compliance, risk og herunder persondataforordningen? Kom og få svar

21. marts 2018 | Læs mere


Computerworld Summit 2018

Det har aldrig været bedre end nu at være it-professionel. Den teknologiske udvikling brager af sted og kravene til dig er skyhøje. Forventningerne fra forretningen er i top – for også konkurrenter og it-kriminelle nyder godt af de samme teknologiske fordele. Derfor skal du mestre den afgørende digitale transformation, som er omdrejningspunktet for Computerworld Summit 2018.

11. april 2018 | Læs mere


Software asset management - få styr på dine applikationer og undgå dyre overraskelser

På seminaret får du kendskab til best practice inden for Software Asset Management, som giver dig den bedste mulighed for at styre, indkøbe, vedligeholde og afvikle software i din organisation eller virksomhed.

17. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
“Det er supergodt at overskride budgetterne. For faktum er, at man bliver klogere undervejs”
Meldingen er klar, når it-professor Stephen Alstrup skal levere opskriften på gode it-projekter i det offentlige. Budgetterne skal overskrides, og kravspecifikationerne skal gøres løsere. "Der er rigtig mange gode it-projekter, der har haft budgetoverskridelser. Det giver et meget stift forhold til leverandørerne, når man ikke kan lave budgetoverskridelser," siger han.
Computerworld
Rygte: Amazon opruster - kan være på vej til at åbne kæmpe-webshop i Danmark
Amazon kan være på vej til at åbne webshop i Danmark - måske allerede inden sommer.
CIO
Ansættelsen af ny CIO fik Jyske Bank til at hæve lønnen til hele direktionen: Så meget tjener en top-CIO i dag
Jyske Bank hævede lønnen til topchef Anders Dam og resten af selskabets direktion betydeligt, da selskabet i sommer ansatte top-CIO’en Peter Schleidt, der kom fra TDC. Grund: Peter Schleidt fik i TDC en højere løn end Anders Dam.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
11 skridt, der sikrer dig det bedste udbytte af dit CRM-projekt
Dette whitepaper identificerer 11 skridt, som enhver organisation bør gennemgå i forbindelse med CRM-implementering.