Danske kommuner dumper it-affald i Afrika

It-affald fra kommuner havner på en berygtet losseplads i Ghana. Det skriver organisationen DanWatch, som holder et vågent øje med, om myndigheder og firmaer har etikken i orden.

DanWatch skriver, at det er kommunernes manglende kontrol og viden om håndtering af brugt elektronik, der gør, at flere danske kommuners og andre offentlige myndigheders affald lander på Agbogbloshie-lossepladsen i Ghana.

Farligt affald fra vesten må ifølge FN's Basel-konvention ikke havne i lande, der ikke er i organisationen OECD. Det er for at sikre, at landene håndterer affaldet på en forsvarlig måde. Det kræver specielle infrastrukturer og mekanismer at behandle farligt affald, så personer og miljø ikke tager skade af at håndtere det.

I Ghanas hovedhavn, Tema Port, lander hver måned 600 40-fods containere med brugt elektronik som computere, fjernsyn og køleskabe. En fjerdedel bliver genbrugt. Resten ryger på lossepladsen, hvor fattige afrikanere forsøger at finde dele, de kan sælge videre.

I dyngerne på lossepladsen har DanWatch og Greenpeace fundet computere fra danske kommuner og offentlige institutioner.

DanWatch har undersøgt, hvordan landets 98 kommuner håndterer det farlige affald, og organisationen skriver, at 68 ikke formåede at give et fyldestgørende svar. DanWatch konkluderer, at kommuner tilsyneladende skiller sig af med affaldet på lossepladsen, hvor det så kan ryge videre fra til Ghana.

Ifølge Miljøstyrelsen har kommunerne pligt til at aflevere større mængder elektrisk og elektronisk udtjent udstyr hos producenten eller en godkendt affaldsbehandler eller indsamler. Det er ikke en losseplads.

Læs mere os DanWatch.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Kompetera SolutionsDay 2017

Som it-professionel i dag forventes du at have et bud på fremtiden, fod på sikkerheden og fuldt styr på driften. På Kompetera SolutionsDay 2017 får du inspiration og svar - kom og hør spændende indlæg fra blandt andre Jakob Scharf tidligere chef for PET og Ken Bonefeld Nielsen, head of corporate security & ACA Department hos Sony Mobile Communications.

05. oktober 2017 | Læs mere


Få mere fart på og kvalitet i udviklingsafdelingen med DevOps

Få indsigt i den populære DevOps-tankegang, der kendetegner den moderne it-organisation, hvor samarbejde og integration er nogle af nøgleordene. Kom og hør konkrete cases fra virksomheder, der arbejder efter DevOps og mød de førende leverandører, der fortæller, hvordan du kommer derhen, hvor udviklingsafdelingen kan understøtte den digitale innovation med de ideer og i det tempo, som der forventes.

10. oktober 2017 | Læs mere


EU persondataforordning - praktiske løsninger på dataudfordringer

Seminaret sætter fokus på dataportabilitet, Right to be Forgotten og 72-timers notifikationsreglen. Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Deltag og få indsigt i metoder og praktiske eksempler.

11. oktober 2017 | Læs mere

mest debaterede artikler

Computerworld
Apples nye iOS 11 skaber store batteriproblemer på iPhone og iPad: Disse fire ting kan du gøre ved det
Apples nye iOS 11 skaber batteriproblemer for mange brugere, der oplever, at iPhonen pludselig ikke længere holder til en hel dag på jobbet. Du kan dog selv minimere problemet med disse fire lette trin.
CIO
Bare glem alle advarsler og alarmklokker: ”Din smartphone får ikke virus”
Sikkerhedsfirmaer advarer jævnligt om, at almindelige menneskers smartphone står pivåbne for virus og malware. Men ifølge en kendt sikkerhedsekspert findes det stort set ikke i Danmark.
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Digitaliseringen af finanssektorens sætter skub i et helt nyt syn på it-infrastruktur
Finanssektoren er i fuld gang med en voldsom digital omvæltning. Det betyder blandt andet et helt nyt syn på it-infrastruktur. Stadig flere virksomheder skifter fokus fra on-premise-løsninger til et miks af on-premise, hosting og cloud som kaldes en hybrid it-infrastruktur. Læs i dette whitepaper udarbejdet af IDC for Interxion om udviklingen, den nye tankegang og de umiddelbare fordele. 12 sider på engelsk.