Artikel top billede

Verdens måske første pc-virus kom fra Pakistan

En sikkerhedsekspert rejste til Pakistan på sporet af virussen Brain, der slap løs for 25 år siden.

Der er mange bud på verdens første computervirus. En af de mest sandsynlige kandidater er Elk Cloner – en bootsektor-virus til Apple II computere, der blev programmeret i 1982. Den slap dog aldrig ud til en større gruppe af mennesker. Det skete først med Brain i 1986. Den var skrevet af to pakistanske brødre.

Brain har 25 års jubilæum i dag og det har fået sikkerheds-leverandøren F-Secure til at kaste blikket tilbage til der, hvor det hele startede. Firmaets virusekspert, Mikko Hyppönen, rejste til Lahore i Pakistan for at finde udviklerne af Brain. Det er blevet til en kort dokumentarfilm, som nu kan ses på Facebook.

Brain er udviklet af de to pakistanske brødre, Amjad Farooq Alvi og Basit Farooq Alvi, der i dag driver et telefirma, Brain Telecommunication Ltd, med en tredje bror – Shahid Faroow Alvi. Det mest overraskende set med nutidens briller er måske, at viruskoden indeholder et telefonnummer til bagmændene.

“Da Amjad og Basit udviklede Brain virussen for 25 år siden var it-verdenen aldeles jomfruelig endnu. Og selvom Brain ikke var designet som direkte skadelig kode, som de virus vi ser i dag, så markerede den startskuddet for en æra inden for mørkesiden af it-udviklingen. På 25 år er computer virus gået fra en uskyldig nysgerrighed i søgen om afklaring af teknologiens muligheder i Pakistan, til en global bølge af it-kriminalitet, med bagmænd som benhårdt driver en hastigt voksende milliard forretning,” siger F-Secures danske virusekspert, Michael Dahl.

De to brødre hævder da også, at det aldrig var målet med virussen at ødelægge noget. De ønskede kun at finde ud af, hvordan den nye multi-tasking funktion i det nye DOS system fungerede, og om der var flere sikkerhedshuller i DOS i forhold til andre operativsystemer som fx Unix.

I viruskoden står der dog også ”Contact us for vaccination”, så man kan spekulere på at de to brødre havde håbet at tjene penge på at sælge en ”modgift” til virussen. Det varede da heller ikke længe før de modtog opkald fra USA og Australien.

Det gik langsomt med spredningen af computervirus indtil midten af 1990'erne, hvor internettet fik sit store gennembrud. I 1999 kom Melissa, der ramte omkring 250.000 computere. Et år senere ramte Lovebug, som inficerede adskillige millioner computere. Det anslås at skaderne fra dét angreb alene løber op i milliarder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere