Svindler slap for nemt på QXL

Hvor langt skal et auktions-site på nettet gå i kontrollen af suspekte sælgere?

Det var ikke godt nok, da QXL tjekkede en suspekt sælger ved at ringe til ham. Sælgeren, hvis auktioner var så suspekte, at QXL havde sat hans handler i bero i 2008, havde på auktionssitets anmodning fremsendt dele af emballagen samt fotos af varerne i forskellige omgivelser. Det skulle tjene som dokumentation for, at hun faktisk var i besiddelse af de fladskærms-tv, computere og andet forbrugerelektronik, som blev solgt af den suspekte sælger.

Problemet var, at QXL lod sig besnakke af den suspekte sælger. Kvinden virkede så overbevisende i telefonen, at QXL besluttede at genåbne hendes auktioner. Derefter kunne den suspekte sælger afsætte sine varer, som ikke kunne afhentes og som kun blev solgt med bankoverførsel som betaling. De 15 købere, som hoppede på tilbuddet, fik aldrig deres varer. Den suspekte sælger var en svindler.

Nu er QXL blevet stævnet af Forbrugerombudsmanden med krav om, at de 15 købere får refunderet deres penge af QXL. Årsag: Auktionssitets kontrol af den suspekte sælger var ikke god nok.

”QXL har ifølge Forbrugerombudsmanden overtrådt god markedsføringsskik ved ikke at tjekke en sælger godt nok og bør derfor betale erstatning til de auktionskøbere, der blev snydt af sælgeren tilbage i 2008,” hedder det i en erklæring fra Forbrugerombudsmandens kontor, der fører sag for 13 af de 15 snydte QXL-købere.

En enkelt af de 15 nåede i sidste øjeblik at fatte nok mistanke til fupmageren, til at han droppede bankoverførslen, og en anden har blot ønsket at holde sig ude af retssagen.

Sagen er startet nu med en stævning mod QXL fra Forbrugerombudsmanden. Auktions-sitet mener nemlig ikke, at man med rimelighed kunne have krævet en mere grundig kontrol.

Direktør for QXL Ricardo Danmark Steen Trier siger i en kommentar, at han ikke mener, at QXL kunne have foretaget en bedre kontrol i den aktuelle sag.

"Vi undersøgte sagen så godt vi kunne, men vi blev snydt af en dygtig svindler," siger han.

Ifølge QXL-direktøren er det svært for auktionssitet at gardere sig mod de mest målrettede svindlere:

"I princippet kan en svindler jo bare gå ned i Fona og købe et fjernsyn, tage billeder af det og kopiere kvítteringen og bruge son dokumentation for, at han ejer varen - og så gå ned i butikken og levere fjernsynet tilbage. Men heldigvis sker det sjældent. Over 99 procent af handler går som de skal," siger Steen Trier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere