Artikel top billede

Illustration: Lene Sekær.

Så mange landsdækkende it-systemer har politiet

Der skal mange hænder til at tælle antallet af forskellige landsdækkende it-systemer hos dansk politi. Men hvorfor så mange?

Læs også: Politiet inviterer it-leverandører: Udbyder flere CSC-opgaver

I opvarmningen til nye udbud på it-drift af politiets it røber ordensmagten i et bilag, hvor mange it-systemer man egentlig opererer med lige nu.

"Politiets systemkompleks består i dag af cirka 30-35 landsdækkende systemer, som er bundet sammen med mere end 400 punkt til punkt integrationer," fremgår det af bilaget.

I bilaget på side 7 og 8 finder du også en figur over hvilke systemer, der er tale om, og hvordan nogle af dem er forbundet.

Politiet forklarer også, hvorfor de har de mange it-systemer.

"Systemkomplekset er udviklet og løbende vedligeholdt gennem de seneste tre årtier, hvorfor politiets systemkompleks ligeledes er kendetegnet ved at være udviklet gennem brug af forskellige teknologier og fremgangsmåder," skriver ordensmagten. 
 
Dermed er det altså tilsyneladende 30 års it-udvikling, som er årsagen til, at politiet i dag har et stort antal parallelle it-systemer.

En stor del af systemkomplekset, der blev opbygget gennem 1980'erne, udgøres af mainframe-systemerne, oplyses det.

"Denne del af systemkomplekset er kendetegnet ved, at al information for systemerne lagres på én fælles database, der ikke er afgrænset efter forretningsmæssig anvendelse," skriver politiet.

Fra midten af 1990'erne er der udviklet flere systemer med brug af nyere teknologier, herunder særligt Oracle, beskrives det.

"Disse systemer er i 2007 i vidt omfang blevet opgraderet til Oracle 10G," fremgår det. 

Rigspolitiet anvender MQ som integrationsplatform mellem platformene.

Planen er, at antallet af systemer skal ned, kan man læse ud af bilaget. I hvert fald skal systemerne kunne spille bedre sammen.

"Som et væsentligt element i den igangværende modernisering af politiets it-systemer indgår påbegyndelsen af en integrationslags-arkitektur, som skal sikre en fremtidig mere fleksibel adgang og sammenhæng mellem data i politiets systemer," skriver politiet.

Faktisk indgår det skandaleramte Polsag-projekt i politiets integrationsstrategi, ifølge bilaget.

"Her opgraderes og serviceenables en række af de gamle systemkomplekser PABK (ATKS, Bøde og Kasse) og INDEX2 og genbruges gennem et mini-integrationslag baseret på IBM WebSphere (WAS)," skriver politiet.

Et andet tiltag i integrationsstrategien foretages i forbindelse med projektet kaldet Poltacho, hvor der ligeledes etableres en integrationsløsning.

"Her blot på produktet Oracle," skriver politiet.

Læs også: Politiet inviterer it-leverandører: Udbyder flere CSC-opgaver




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere