Artikel top billede

Robot fjernstyrer menneske

Nu er det mennesket der skal lystre robotten.

Det plejer at være mennesker der kontrollerer maskiner. Men i et nyt eksperiment er det lige omvendt. Forskere fra Laboratoire d'Informatique, de Robotique et de Microélectronique de Montpellier (LIRMM) i franske Montpellier har byttet rollerne rundt. Nu er det robotten, der styrer en menneskearm.

Den lille humanoide robot holder en kurv. Mennesket tager en bold, der skal placeres i kurven. Herefter tager robotten kontrollen over armen, styrer den hen til kurven og åbner hånden for at slippe bolden.

For at kontrollere armens bevægelser er der anbragt to elektroder på underarmen og biceps, som så er koblet til robotten.

Den anvender såkaldt funktionel elektrisk stimulation til at aktivere musklerne kunstigt og dermed få armen til at bevæge sig. Denne teknologi anvendes allerede til genoptræning af personer med skader på centralnervesystemet.

For at sikre mod snyd fik testpersonen bind for øjnene, så det ikke var muligt at se hvor kurven befandt sig.

Forskerne mener at deres teknologi kan hjælpe handicappede og den skal nu videreudvikles så robotten også kan få menneskekroppen til at udføre mere komplekse opgaver.

"Forestil dig en robot der bringer et glas vand til en bevægelseshæmmet person. Fra et medicinsk synspunkt ønsker du måske, at denne person skal bevæge sig mere, og her kan robotten hjælpe, ved at få personen til at række ud med sin arm og holde glasset," siger forskeren Bruno Vilhena Adorno.

Desuden kan mennesker stadig udføre mange opgaver bedre end robotter - bare ikke med den samme pålidelighed. En kombination af robot og menneske kan være løsningen.

Så måske bliver industrirobotterne i fremtiden erstattet af mennesker, der bliver styret af robotter.

Se en demonstration af det fjernstyrede menneske i den nedenstående video.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere