Artikel top billede

It-chef i Midtjylland: Derfor prikker vi 40 it-folk

Region Midtjylland skal bruge en særlig type it-folk med kompetencer, der simpelthen bare ikke findes hos de 40 fyringstruede, siger it-chef.

Senior- eller enterprise-arkitekter. Det er eksempler på it-folk, som Region Midtjylland har brug for efter overgangen fra 12 mindre til én stor it-afdeling.
 
Det fortæller Jørn Lodahl, som er it-chef i Region Midtjylland.
 
Det er det behov, som har fået ledelsen til at iværksætte en plan, der skal klarlægge, om 40 udpegede personer blandt it-folkene i regionen sidder på de rigtige pladser, og om de kan de rigtige ting i forhold til deres nuværende rolle.
 
Er det ikke tilfældet, skal de omplaceres inden for it-afdelingen. Kan de ikke omplaceres her, er det meningen, at de skal tilbydes et andet job i Region Midtjylland. Lykkes det heller ikke, bliver de fyret. 
 
Store it-afdelinger kræver arkitekter
Når de midtjyske it-folks kompetencer indtil nu har været de rigtige, skyldes det ifølge Jørn Lodahl, at it-afdelingen først lige er blevet færdig med fusionen af de mange små afdelinger. En sammenlægning, der netop har krævet de kundskaber og den erfaring, som de nuværende medarbejdere har.
 
"Hvis man er en lille it-afdeling, som selv løser sine opgaver, så har man ikke behov for arkitekter. Det er et behov, der dukker op, fordi vi er blevet store og kompleksiteten øges. Ikke fordi at nogen har gjort det dårligt."
 
"Men nu er Region Midtjylland nået til at skulle få de mange it-systemer til at spille sammen. Og det giver et nyt behov," forklarer Jørn Lodahl. 
 
"Det er en stor afdeling med rigtig mange systemer. Hvordan man får dem integreret, så vi får en sammenhængende løsning, uden at vi støber cement om fødderne på os selv og ikke kan bevæge os, kræver nogle gode arkitekter. Det behov har vi ikke haft før," siger Jørn Lodahl.  

Uddanelse kan ikke dække behov

Jørn Lodahl fortæller, at problemet ikke kan løses ved hjælp af kompetenceudvikling i form af efteruddannelse af de eksisterende medarbejdere alene. 
 
"Det mener jeg ikke, man kan. Vi har nogle folk, som kender vores systemer godt. Men det er ikke det samme som metodisk at være trænet i at arbejde med arkitektur," siger han. 
 

Disse typer it-folk har regionen brug for

"Vi har brug for at tilføre folk, som vi ikke har haft før. Der er forskel på at få et bestemt system til at virke ude på et hospital, du kender godt og nu skulle lave noget, der virker i en hel koncern eller måske endda på tværs af regionerne. Det er helt anderledes kommunikation og interessenthåndtering," siger Jørn Lodahl
 
"Derfor har vi brug for erfarne og uddannede projektledere," siger han. 
 
Egne uddannede ser lovende ud
Han fortæller, at regionen ikke har nok folk med stor erfaring inden for disse områder blandt de nuværende it-medarbejdere. Derfor må de ud og finde dem andre steder.
 
"Vi har nogle, som har udviklet sig godt. Men vi har ikke nok," siger han, og fortæller, at regionen har investeret i at uddanne en række af sine egne it-folk.  
 
Ifølge Jørn Lodahl er det it-folk med eksempelvis projektledererfaring fra mindre it-projekter, for eksempel såkaldte trainees, der nu er blevet for mange af i Region Midtjyllands it-afdeling.
 
Han mener, at det ikke er en mulighed bare at efteruddanne den eksisterende stab til enterprise-arkitekter eller uddannende projektledere.
 
"Det ville i bedste fald tage lang tid," siger han. 

HK Kommunal har kritiseret Region Midtjylland for at håndtere den igangværende omstrukturering, der i værste fald kan betyde afskedigelse af de op mod 40 ansatte. Region Midtjylland har efterfølgende givet HK ret i nogle af kritikpunkterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere