Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Drop musen og brug tab-tasten. Hvorfor? Fordi du kan!

Fem totalt stenede ting, som du kan med tab-tasten

Tabulator-tasten er ikke død, men det er tæt på. Du kan dog stadigvæk bruge den til de her fem totalt stenede ting.

Fem totalt stenede ting, som du kan med tab-tasten

Kan du undvære tabulator-tasten på dit keyboard? 

Det ville du sandsynligvis godt. Hvis der fandtes en liste over truede keyboard-taster, ville tabulator-tasten være en af dem.

Tasten er et levn fra skrivemaskinetiden, og derfor finder du eksempelvis heller ikke tasten på din smartphones tastatur.

Den nu afdøde Apple-stifter Steve Jobs var kendt for sin minimalisme, der blandt andet betød, at han fjernede piletasterne fra den allerførste Macintosh-computer. Han mente, at fremkomsten af computer-musen gjorde piletasterne overflødige.

Derfor vil tab-tasten sandsynligvis også være den første tast mod muren, hvis Apple valgte at indlede en tastatur-massakre for at rense ud i overflødige taster.

Men tro det eller ej - der findes faktisk en række knap så kendte anvendelsesmuligheder for den ellers så oversete tabulator-tast.

Her er fem totalt stenede ting, som du kan bruge tab-tasten til på din Mac. Men nogle af funktionerne virker ganske givet også på din Windows-pc.

Sådan sorterer du dine filer med tab-tasten

1. Brug tab-tasten til at sortere alfabetisk

Når du åbner Finder-vinduet på din Mac og vælger en tilfældig fil, kan du med et klik på tab-tasten finde den næste fil i alfabetisk rækkefælge. 

Det vil sige, at hvis du har tre filer, der hedder a, b og c, og du har market a-filen, så vil et tryk på tab-tasten sende dig videre til fil "b", selv om filerne ikke er sorteret i alfabetisk orden. 

Trykker du derimod shift + tab, vælger du den forrige fil i alfabetisk rækkefølge.

2. Naviger med keyboardet ved hjælp af tab-tasten. 

Vil du i virkeligheden helst beholde din hænder på tastaturet, når du arbejder på din Mac, kan du med tab-tasten hoppe fra det ene element i vinduet til det andet. 

Det vil sige, at du i din browser kan hoppe rundt mellem de forskellige knapper og videre til menuer eller faneblade. 

Denne funktion er dog ikke slået til som standard, men du kan slå den til ved at gå ind i systemindstillinger på din Mac og herefter vælge tastatur og tastaturgenveje. Nederst sætter du kryds i feltet "alle kontrolmuligheder". 

Når du har gjort det, vil du eksempelvis kunne betjene din Safari-browser uden at bruge musen. Et klik på tab-tasten aktiverer de forskellige knapper, og trykker du videre på tab-tasten ryger du hen til adresse- og søgefeltet og herefter videre til dine åbne browser-faner. 

Bliver du træt af indstillingen, kan du ændre den ved hjælp af tastaturgenvejen: "fn+^+F7". Men du kan også indstille en ny genvej.

Du ændrer genvejsindstillingen under "tastatur-gevejs-menuen", hvor du skal vælge menu-punktet "tastatur og indtastninger" og herefter markere den ønskede genvej, mens du holder den nye taste-kombination nede.

Sådan kan du surfe med tabulator-tasten

3. Surf på nettet via tab-tasten

Bruger du Apples Safari-browser, kan du surfe på nettet helt uden at bruge en mus. Som vi fortalte i det foregående tip, kan du med hjælp fra tab-tasten hoppe rundt mellem knapper og menuer i Safari og andre programmer. 

Men i Safari kan du også også hoppe rundt mellem elementerne på den enkelte hjemmeside via tabtasten. Det vil sige, at hvis du besøger PC World's hjemmeside, behøver du ikke røre musen, men i stedet kan du hoppe rundt mellem de forskellige artikler ved at bruge tabtasten, og hvis du vil læse artiklen, klikker du på retur-tasten. 

Det kræver blot, at du slår en særlig funktion til.

Det gør du ved at vælge indstillinger under menupunktet "Safari". Herefter vælger du faneblandet avanceret, og under "universal adgang" vælger du "Tryk på Tab for at fremhæve hvert emne på en hjemmeside".

4. Brug tab-tasten til at justere dine Word-overskrifter

I både Microsoft Word og Apples tekstbehandlingsprogram Pages findes der forskellige kategorier af overskriften. Der findes en "overskrift 1", "overskrift 2" og en "overskrift 3" - eller heading 1, heading 2 og heading 3, hvis du bruger en engelsk version af Word. 

Et afsnit, der har en "overskrift 2" er altså underordnet "overskrift 1," når du eksempelvis laver en indholdsfortegnelse. Men med et enkelt klik på tab-tasten kan du ændre en "overskrift 1" til en "overskrift 2" eller 3. 

Det kræver, at du har sat Word til at vise dit dokument i "dispositions tilstand" eller "outline view", hvis du bruger en engelsk version af World. Herefter skal du blot sætte markøren ved overskriften og trykke på tab-tasten.

5. Skjul værktøjspaletterne i Adobe-programmer

Bruger du Adobes Photoshop, InDesign og Illustrator på en bærbar computer med en lille skærm, kan de mange forskellige værktøjspaletter optage alt for meget skærmplads. 

Værktøjspaletterne er de mange vinduer, hvor du kan justere på de virtuelle værktøjer, som du arbejder med i programmet. Men med et klik på tab-tasten kan du lynhurtigt fjerne forstyrrende værktøjspaletter og få mere plads på skærmen. Klikker du en ekstra gang på tab-tasten, får du paletterne tilbage igen. Er du i en tekstboks, skal du dog først klikke på esc for at deaktivere tekstfelterne. 

Som bonustip kan det nævnes, at du ved at klikke to gange på f-tasten kan du slå den såkaldte pro-mode til. Her fjerner du alle bokse og værktøjslinjer, så du kun har lærredet tilbage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere