Artikel top billede

Angry Birds elsker piratkopiering

Angry Birds skaberen er ikke vred på kopister - tværtimod. Læs forklaringen her.

Piratkopiering koster rettighedshaverne tusindvis af arbejdspladser og millionvis af dollars i tabte indtægter. Sådan lyder det tilbagevendende tema, når film- og musikbranchen forsøger at få gennemført nye skrappe love mod piratkopiering, som det senest sås med SOPA og ACTA.

Men faktisk kan det sagtes forholde sig stik modsat. Piratkopiering kan på nogle måder være gavnligt for det firma, hvis varer bliver piratkopieret.

Den melding kommer fra firmaet bag Angry Birds, Rovio Mobile. Det finske firmas topchef Michael Hed siger til The Guardian, at Rovio har haft stor kommerciel glæde af at blive piratkopieret.

ComON  har tididgere beskrevet, hvordan piratkopiering både gavner og skader, og i nogle tilfælde har større nytteværdi end skadeværdi. Det sidste var især aktuelt på musikmarkedet, og i mindre grad på filmmarkedet.

Den piratkopiering, som Angry Birds-firmaet glæder sig over, handler både om traditionel digital piratkopiering af selskabets apps og om merchandise - altså alle de fysiske bi-produkter, som man kan sælge i kølvandet på en megasucces med et bestemt brand.

I dette tilfælde taler vi tøjdyr, vrede tøj-fugle og drillende tøj-grise. Rovio henter en ikke uvæsentlig del af sin omsætning fra salg af t-shirts og tøjdyr, men navnlig i Kina er merchandise-varerne ofte blevet markedsført helt udenom de finske rettighedshavere.

"Der er tonsvis af merchandise på markedet, især i Asien, som er lavet uden licens," sagde Rovios topchef Michal Hed på den aktuelle Midem konference i Cannes ifølge The Guardian i dag.

Han uddyber, at Rovio finder det "formålsløst" at sagsøge piraterne, undtagen i de tilfælde, hvor der sælges merchandise, som skader brand-værdien af Angry Bird eller som på en eller andne måde snyder kunderne.

Når de piratkopierede produkter ikke gør nogle af delene, så fungerer de som en vej til at opbygge en større base af fans. Og selvom firmaet ikke tjener penge på piratprodukterne, så kommer der i det lange løb et udbytte, mener Michael Hed:

"Piratkopiering er måske ikke nogen dårlig ting - det kan ende med at give os mere forretning, når dagen er omme," siger Rovio-chefen ifølge The Guardian.

Det finske firma med de sure fugle stod også frem på TechCrunch konferencen Disrupt i oktober sidste år og fortalte om en alternativ måde at tackle pirater på.

Rovios marketingchef, Peter Vesterbacka, fortalte på konferencen, at han ofte drøner rundt i de mange kinesiske butikker, der sælge ikke-licensierede Angry Birds-produkter, og køber de bedste med hjem, hvor efter Rovio kopierer ideen og selv sætter det pågældende tøjdyr i produktion.

Piratkopiering af piratkopien - en helt ny fremgangmåde inden for copyright-kontrol.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danoffice IT overtager aarhusianske Edgemo med mere end 100 medarbejdere: Samlet omsætning nærmer sig nu to milliarder kroner
Danoffice IT køber det aarhusianske infrastruktur-selskab Edgemo, der omsætter for mere end 600 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.