Artikel top billede

Angry Birds elsker piratkopiering

Angry Birds skaberen er ikke vred på kopister - tværtimod. Læs forklaringen her.

Piratkopiering koster rettighedshaverne tusindvis af arbejdspladser og millionvis af dollars i tabte indtægter. Sådan lyder det tilbagevendende tema, når film- og musikbranchen forsøger at få gennemført nye skrappe love mod piratkopiering, som det senest sås med SOPA og ACTA.

Men faktisk kan det sagtes forholde sig stik modsat. Piratkopiering kan på nogle måder være gavnligt for det firma, hvis varer bliver piratkopieret.

Den melding kommer fra firmaet bag Angry Birds, Rovio Mobile. Det finske firmas topchef Michael Hed siger til The Guardian, at Rovio har haft stor kommerciel glæde af at blive piratkopieret.

ComON  har tididgere beskrevet, hvordan piratkopiering både gavner og skader, og i nogle tilfælde har større nytteværdi end skadeværdi. Det sidste var især aktuelt på musikmarkedet, og i mindre grad på filmmarkedet.

Den piratkopiering, som Angry Birds-firmaet glæder sig over, handler både om traditionel digital piratkopiering af selskabets apps og om merchandise - altså alle de fysiske bi-produkter, som man kan sælge i kølvandet på en megasucces med et bestemt brand.

I dette tilfælde taler vi tøjdyr, vrede tøj-fugle og drillende tøj-grise. Rovio henter en ikke uvæsentlig del af sin omsætning fra salg af t-shirts og tøjdyr, men navnlig i Kina er merchandise-varerne ofte blevet markedsført helt udenom de finske rettighedshavere.

"Der er tonsvis af merchandise på markedet, især i Asien, som er lavet uden licens," sagde Rovios topchef Michal Hed på den aktuelle Midem konference i Cannes ifølge The Guardian i dag.

Han uddyber, at Rovio finder det "formålsløst" at sagsøge piraterne, undtagen i de tilfælde, hvor der sælges merchandise, som skader brand-værdien af Angry Bird eller som på en eller andne måde snyder kunderne.

Når de piratkopierede produkter ikke gør nogle af delene, så fungerer de som en vej til at opbygge en større base af fans. Og selvom firmaet ikke tjener penge på piratprodukterne, så kommer der i det lange løb et udbytte, mener Michael Hed:

"Piratkopiering er måske ikke nogen dårlig ting - det kan ende med at give os mere forretning, når dagen er omme," siger Rovio-chefen ifølge The Guardian.

Det finske firma med de sure fugle stod også frem på TechCrunch konferencen Disrupt i oktober sidste år og fortalte om en alternativ måde at tackle pirater på.

Rovios marketingchef, Peter Vesterbacka, fortalte på konferencen, at han ofte drøner rundt i de mange kinesiske butikker, der sælge ikke-licensierede Angry Birds-produkter, og køber de bedste med hjem, hvor efter Rovio kopierer ideen og selv sætter det pågældende tøjdyr i produktion.

Piratkopiering af piratkopien - en helt ny fremgangmåde inden for copyright-kontrol.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere