Artikel top billede

Gratis for svindlere at slette deres spor

Politiet freder kriminelle erhvervsfolk, der lader bogføringsmateriale forsvinde. De sidste 25 år er der kun faldet tre domme i sager om forsvundne virksomhedsregnskaber.

Juraprofessor Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet, er forbløffet over at konstatere, at der siden 1987 kun har været offentliggjort tre domme, hvor direktører er dømt for ulovlig sletning af spor i sager om økonomisk kriminalitet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 1987 vedtog Folketinget efter ønske fra netop politiet en skærpet bestemmelse i straffeloven, der i særligt grove tilfælde kan give op til halvandet års fængsel, hvis virksomhederne ikke opbevarer bogføringsmaterialet.

Baggrunden for lovændringen var, at alt for mange straffesager måtte opgives på grund af forsvundet bilags- og regnskabsmateriale. Men i de 25 år, der er gået siden da, har domstolene kun brugt den pågældende paragraf i tre tilfælde og i alle tre tilfælde spillede bogføringsforbrydelsen en birolle.

»Det er overraskende, fordi bestemmelsen blev lavet præcis for at ramme det, som har generet både konkursadvokater og anklagemyndigheden i mange år: At man ikke kan rekonstruere, hvad der er sket i et selskab, når bogføringen er væk,« siger Lars Bo Langsted til avisen.

Han mener, at det er helt afgørende, at politiet ikke bare rejser tiltale for grove bogføringssvigt, når man samtidig tiltaler for andre forbrydelser.

Ifølge formanden for de danske insolvensadvokater, Pernille Bigaard er der blandt konkursadvokaterne dyb frustration over, at bogføringen gang på gang er forsvundet, når selskaber går konkurs eller tvangsopløses.

»Tidligere anmeldte jeg den slags konsekvent, men det er jeg holdt helt op med, for det fører alligevel ikke til noget. Når man har anmeldt noget så og så mange gange, og intet sker, så holder man altså op,« siger Pernille Bigaard.

I 2003 stod hun i spidsen for en undersøgelse af et halvt års konkursboer. Konklusionen var, at bilagsmaterialet manglede i mere end halvdelen af sagerne.

Hos Københavns Politi afviser politimester Niels Pallesen, at politiet er ligeglade.

»Det er jo også et spørgsmål om ressourcer, og der har været andre områder, som vi har prioriteret højere,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere