Artikel top billede

Gratis for svindlere at slette deres spor

Politiet freder kriminelle erhvervsfolk, der lader bogføringsmateriale forsvinde. De sidste 25 år er der kun faldet tre domme i sager om forsvundne virksomhedsregnskaber.

Juraprofessor Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet, er forbløffet over at konstatere, at der siden 1987 kun har været offentliggjort tre domme, hvor direktører er dømt for ulovlig sletning af spor i sager om økonomisk kriminalitet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 1987 vedtog Folketinget efter ønske fra netop politiet en skærpet bestemmelse i straffeloven, der i særligt grove tilfælde kan give op til halvandet års fængsel, hvis virksomhederne ikke opbevarer bogføringsmaterialet.

Baggrunden for lovændringen var, at alt for mange straffesager måtte opgives på grund af forsvundet bilags- og regnskabsmateriale. Men i de 25 år, der er gået siden da, har domstolene kun brugt den pågældende paragraf i tre tilfælde og i alle tre tilfælde spillede bogføringsforbrydelsen en birolle.

»Det er overraskende, fordi bestemmelsen blev lavet præcis for at ramme det, som har generet både konkursadvokater og anklagemyndigheden i mange år: At man ikke kan rekonstruere, hvad der er sket i et selskab, når bogføringen er væk,« siger Lars Bo Langsted til avisen.

Han mener, at det er helt afgørende, at politiet ikke bare rejser tiltale for grove bogføringssvigt, når man samtidig tiltaler for andre forbrydelser.

Ifølge formanden for de danske insolvensadvokater, Pernille Bigaard er der blandt konkursadvokaterne dyb frustration over, at bogføringen gang på gang er forsvundet, når selskaber går konkurs eller tvangsopløses.

»Tidligere anmeldte jeg den slags konsekvent, men det er jeg holdt helt op med, for det fører alligevel ikke til noget. Når man har anmeldt noget så og så mange gange, og intet sker, så holder man altså op,« siger Pernille Bigaard.

I 2003 stod hun i spidsen for en undersøgelse af et halvt års konkursboer. Konklusionen var, at bilagsmaterialet manglede i mere end halvdelen af sagerne.

Hos Københavns Politi afviser politimester Niels Pallesen, at politiet er ligeglade.

»Det er jo også et spørgsmål om ressourcer, og der har været andre områder, som vi har prioriteret højere,« siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.