Artikel top billede

Kraftig solstorm rammer Jorden

En voldsom solstorm forventes at ramme Jorden i de kommende døgn. Det kan forstyrre den globale kommunikation.

En af de kraftigste solstorme i de sidste fem år forventes at ramme Jorden natten mellem torsdag og fredag. Det melder DMI, som også kan fortælle at solpletten efter det massive udbrud er så stor, at den kan ses med det blotte øje. Området på solen er ligeså bredt som otte jordkloder.

Heftige udbrud på Solen kan forstyrre den globale elektroniske kommunikation og afbryde strømforsyningen i store områder. DMI fortæller at strålingen fra udbruddet allerede har lammet vigtige målinger fra overvågnings-satellitten ACE, der netop skal holde øje med solvinden.

Det kan ikke udelukkes, at andre satellitter også har problemer med bombardementet af protoner.

Et meget voldsomt soludbrud som dette kan skabe forstyrrelser i Jordens magnetfelt - en såkaldt geomagnetisk storm. Det skete blandt andet i 1859, hvor telegrafstationer brød i brand. I 1989 udløste en solstorm en større strømafbrydelse i Canada. Voldsomme forstyrrelser i Jordens magnetfelt pga. stormen havde skabt kraftige strømme i elledninger, der fik transformerstationer til at smelte sammen.
 
Solstormene producerer heftige udladninger af protoner, der når frem til Jorden i løbet af 15 minutter. Protonerne kan være skadelige for astronauter og flypassagerer, og de kan smadre satellitter i kredsløb om Jorden.
 
Solen er en boble af varmt gas, der bevæger sig meget hurtigt. Den indeholder en kolossal mængde oplagret energi, ligesom en elastik, der strækkes ud. Nogle gange slipper energien ud i voldsomme udbrud, der svarer til, at mange millioner atombomber går af på samme tid. Det kan sammenlignes med, at elastikken strækkes så meget, at den springer.
 
Foruden protonerne udsendes også en sky af partikler, der bevæger sig noget langsommere og tager flere dage om at nå frem til Jorden. Partiklerne kan føre til kraftige magnetiske forstyrrelser i den øvre del af atmosfæren, hvor der kan løbe elektriske strømme på flere millioner ampère.
 
Solens aktivitet svinger op og ned med en gennemsnitlig periode på ca. 11 år. Den nuværende cyklus forventes at toppe i 2013.

Solstorme kan også være til fare for astronauter og der er risiko for at internationale flyvninger over polarområderne må omdirigeres.

Fronten af stormen rammer den kommende nat, oplyser DMI, men den fulde magnetiske storm ventes først natten mellem fredag og lørdag. Her skulle der også være gode chancer for at observere nordlys over Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere