Svar udbedes, Martin Lundsgaard

Han holder meget af at spille computerspil med vennerne og er bidt af en gal science fiction-fortælling. Han mener, at computerbrugerne selv kan højne sikkerheden og han spiller golf hver torsdag. Mød sikkerhedschef og divisionschef for Office og Windows i Microsoft Danmark, Martin Lundsgaard, der her svarer på spørgsmål fra Computerworld Onlines rodekasse.

Hvem var afsenderen på den seneste mail, som du har modtaget?

- Den er lige landet for et sekund siden, og den er fra Søren Fink-Jensen, som er min chef og ansvarlig for at drive forretningen i Danmark.

I mailen skriver han om et studie, der i gang i Videnskabsministeriet, om værdien af Office og Windows i forhold til Linux og Staroffice. Jeg er jo ansvarlig for Windows- og Officeforretningen i Microsoft Danmark som helhed, så det er noget, der skal ligge på mit skrivebord, og som jeg skal forholde mig til.

Det er vigtigt for os at gå ind på sikkerhedsområdet, hvor Microsoft jo bliver meget eksponeret og arbejde pro-aktivt på både at gøre noget ved vores produkter og ved at gøre folk opmærksomme på, at 19 ud af 20 angreb kunne undgås, hvis man er korrekt opdateret.

Man kan sige, at den lavthængende frugt på sikkerhedsområdet ikke er, at vi laver en masse om i vores produkter, men at folk bliver mere fokuserede på sikkerhed. Og det gælder fra den private og hele vejen op igennem.

  • Martin Lundsgaard Jensen.
  • 37 år.
  • Gift med Tina. Sammen har de Maria på ni år og Rasmus på fem år.
  • Studentereksamen Tårnby Gymnasium 1982.
  • Edb-assistent fra Edb-skolen i Herlev 1985.
  • Medstifter af IT-selskabet Rainbow Systems 1985.
  • Marketingkonsulent Sophus Berendsen 1986.
  • Produktmanager Esselte Datasoft 1988.
  • Systemarkitekt Unisys 1991.
  • IT-ingeniør Microsoft 1995.
  • Teknisk chef i Microsofts storkundeafdeling 2000.
  • Divisionschef for Windows- og Office-produkter i Danmark 2003
  • Sikkerhedschef Microsoft Danmark 2003.
  • På den anden side er det selvfølgelig en konkurrence-situation, for vi konkurrerer jo med Linux og Staroffice. Og der er vi selvfølgelig altid opmærksommme.

    - Hvad laver du, når du ikke arbejder?

    - Definér venligst "ikke arbejder". Ha ha. Jeg er sammen med min familie. Jeg arbejder meget og prioriterer min tid på den måde, at jeg ikke arbejder i tiden, fra jeg kommer hjem fra arbejde, til mine børn sover. Og så arbejder jeg igen lidt senere på aftenen og som regel også ud på natten.

    Og når jeg ikke gør nogle af de dele, spiller jeg golf, som er min store passion, men som desværre er en sport, der kræver meget tid.

    Så de seneste par år er det ikke blevet til nær så meget, som jeg gerne ville have. Jeg prøver at afsætte hver torsdag eftermiddag i sæsonen til at spille sammen med mine faste spillekammerater i Falster Golfklub.

    I de fire timer, hvor man spiller golf, tænker man ikke på andet, så det er for mig en god måde at lade batterierne op på.

    Og så er jeg jo en gammel computernørd, der har været med fra de allertidligste dage, så jeg spiller også jævnligt computerspil med nogle af mine gode venner. Det foregår som regel ude hos Microsoft Danmark, hvor vi kommer med alt vores eget udstyr, som vi stiller op. Og så spiller vi ellers i lang tid.

    Vi er som regel otte til 12 stykker, og vi spiller skiftende spil. Det er som regel first-person-shooter-spil og kørespil, vi spiller.

    - Hvad har været ugens vigtigste opgave for dig?

    - Det har været at rapportere tilbage på min forretning til mine europæiske chefer på henholdsvis Windows og Office-området. Jeg rapporterer hver måned, og det er en meget vigtigt opgave.

    Helt konkret er rapporteringen en snak om, hvordan forretningen går, og om der er områder, hvor Europa kan hjælpe os, samt om de områder, hvor vi gør det både godt og mindre godt.

    Vi har en filosofi i Microsoft, der hedder "eat your own dogfood", som betyder, at vi bruger vores egen teknologi på den måde, som vi gerne vil have kunderne til at gøre det. Så rapporteringen foregår via Live Media, hvor vi snakker sammen over telefon og deler præsentationer og applikationer via computeren. Det er faktisk en meget effektiv måde at gøre det på, og vi sparer mange rejsedage på den måde.

    Fem webadresser fra 'Foretrukne'-listen på Martin Lundsgaards computer:
  • www.msn.dk
  • www.europeantour.com
  • www.uspga.com
  • www.computerworld.dk
  • www.microsoft.com
  • Det går faktisk godt de fleste steder. Vi har en rigtig god trend på Office og Visual og Project, ligesom vi har en ganske god forretning på Windows. Så indenfor mine områder går det faktisk ganske udmærket.

    - Hvilken bil kører du?

    - Jeg kører i en Citroën C5 stationcar. Det er en stor og rummelig bil, hvor der også er plads til at køre til genbrugspladsen, hvis det er nødvendigt. Jeg er ikke den store bilfanatiker og skal bare have en god og funktionel bil. Jeg er en stor mand, og Citroënen er en bil med plads i.

    Havde du spurgt mig for 10 år siden, om jeg nogensinde ville komme til at eje en fransk bil, ville jeg have grinet dig op i ansigtet. Dengang kørte jeg mest i tyske og japanske biler, men jeg må sige, at den franske bilindustri virkeligt er kommet efter det, og de seneste biler, jeg har haft, har været Peugeot og Citroën.

    - Har du nogensinde overtrådt loven?

    - Ja, det har jeg. Jeg har kørt for stærkt og er to gange blevet taget for det. Begge gange har faktisk været inde for det seneste halve år. De her fotofælder passer ikke særligt godt til mit frihedsinstinkt.

    - Hvilken bog ligger på dit natbord?

    - Der ligger "The Heirs of Empire" af David Weber. Det er en science fiction-bog. Jeg har en enorm samling af science fiction-bøger, og jeg læser mange bøger - vel i gennemsnit en tre-fire stykker om måneden. Jeg læser gerne de samme bøger fra min samling mange gange. Det er min store passion og har været det siden min ungdom.

    Science fiction er fascinerende, fordi det giver friheden til at fortælle en historie præcist, som forfatteren har lyst til, fordi man kan opfinde sit eget univers. Det fascinerer mig utroligt meget med dygtige forfattere som Isaac Asimov og Robert Heinlein, der evner at skabe en fuldstændig troværdig oplevelse af en helt anden virkelighed end den, som vi lever i.

    - Hvornår har du sidst sagt 'Det kan jeg simpelthen ikke finde ud af' i en IT-sammenhæng.

    - Hm. (Lang pause). Det er altså ikke noget, jeg siger særligt ofte. Jeg tror, at jeg må melde pas på det spørgsmål. Det er altså rigtigt sjældent, jeg siger det.

    MIn far er også computermand, og jeg har arbejdet med det her, siden jeg var 11 år. Jeg har arbejdet med næsten alle aspekter af IT: Udvikling, projekter, platforme, sikkerhed og så videre.

    Jeg tror, at jeg har en meget bred viden på området, og så har jeg en god evne til at vide, hvilken af mine folk, som jeg skal gribe fat, hvis der er relevante spørgsmål. For der er selvfølgelig masser af ting nede i de dybere tekniske lag, som jeg ikke kan svare på.

    - Hvilken genstand betyder mest for dig?

    - Min vielsesring. Fordi den symboliserer mit ægteskab med min kone, som jeg elsker meget højt. Vi har været sammen i 13 år og har været gift i fireethalvt år.

    - Hvordan reagerer du, når du bliver kritiseret?

    - Jeg må jo nok erkende, at jeg ikke er så god til at tage imod kritik. Det er et område, som jeg altid arbejder med, og jeg synes da, at jeg er blevet bedre hen ad vejen.

    Jeg er i dag i stand til at tælle lidt inden i mig selv og lytte til, hvad det er, det andet menneske prøver at fortælle mig, så jeg kan reagere konstruktivt i stedet for at gå til angreb, som nok har været det, som jeg typisk har gjort.

    Men jeg er altså ikke så god til kritik. Jeg vil helst gøre tingene perfekt.

    - Hvad er det bedste ved dit job?

    - Det er meget svært at sige. Jeg er jo en meget true to the bone-Microsoftmand og er meget glad for min virksomhed, så jeg tror, at det mest dækkende svar er, "at arbejde i Microsoft", for jeg synes, at det er en fantastisk virksomhed at arbejde for.

    Det er en virksomhed, hvor man har meget frie tøjler, og hvor man har muligheden for at skabe nogle resultater og bliver støttet i det. Og det er en virksomhed, som giver dig friheden til at gøre det på den måde, som du selv mener er bedst.

    Det er selvfølgelig et sværd med to sider, for gør du det så forkert, får du det også at vide.

    Microsoft er et sted, hvor jeg som person er vokset helt fantastisk i de 10 år, jeg har været ansat. Det afspejler sig også i mit nuværende job, som er et noget andet job end det, som jeg begyndte i i Microsoft.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Alfapeople Nordic A/S
    Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    NIS2 og Compliance – i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav

    På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

    04. juni 2024 | Læs mere


    Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

    Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

    04. juni 2024 | Læs mere


    Årets CIO 2024

    Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

    06. juni 2024 | Læs mere