Artikel top billede

ACTA står med det ene ben i graven

Støtter falder fra og nye kritikere melder sig. Senest har den liberale gruppe i EU Parlamentet vendt sig mod traktaten.

Selvom handelsminister Pia Olsen Dyhr og de fleste af hendes kolleger i de andre EU-lande har sagt ja tak til ACTA, så bliver den endelige vedtagelse af anti-pirat-traktaten mere og mere usikker.

Før EU-landene endegyldigt kan tilslutte sig ACTA, skal ministerrådets underskrift på traktaten sanktioneres af EU-Parlamentet.

Parlamentet ventes at stemme om den sag en gang i juni, men allerede nu er der ved at tegne sig et flertal mod en godkendelse.

Den liberale gruppe (Alliance of Liberals and Democrats, ALDE) der blandt andet tæller danske Venstre, har netop meldt ud, at gruppen agter at stemme "nej" til ACTA.

"Selvom vi helt klart støtter beskyttelsen af den immatrielle ejendomsret, så er vi også fortalere for fundamentale rettigheder og friheder. Vi er dybt bekymrede for, at ACTA ikke har den rette balance," forklarer formanden for ALDE, Guy Verhofstadt.

Venstres Jens Rohde siger i dag til Berlingske Business, at den liberale gruppe forgæves har søgt at skabe afklaring om traktatens usikre punkter om frihed på nettet og retssikkerhed. Punkter, som EU Kommissionen har bedt EU domstolen om at vurdere.

"Den vurdering kan tage årevis, og det hjælper ikke EU-Parlamentet, som skal stemme om aftalen i juni. Når selv Kommissionen er usikker på aftalens rækkevidde, kan vi ikke tage ansvar for at give den grønt lys," siger Jens Rohde til avisen.

Endnu et klart signal om den store mistilid til ACTA internet i EU-systemet kom fra det europæiske datatilsyn, European Data Protection Supervisor (EDPS). Organet udsendte i forgårs en erklæring om, at datatilsynet er bekymret for, hvorvidt ACTA kan medføre "uaccetable bivirkninger på individdets rettigheder".

Hvis EU Parlamentet forkaster ACTA, er traktaten død - i det mindste set fra et europæisk synspunkt. USA, Japan og Australien og de andre lande, der har ratificferet traktaten, kan stadig forsøge at få yderligere tilslutning, men uden EU er det tvivlsomt, om Anti Counterfeit Trade Agreement får den store betyning nogen steder i verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere