Artikel top billede

ACTA står med det ene ben i graven

Støtter falder fra og nye kritikere melder sig. Senest har den liberale gruppe i EU Parlamentet vendt sig mod traktaten.

Selvom handelsminister Pia Olsen Dyhr og de fleste af hendes kolleger i de andre EU-lande har sagt ja tak til ACTA, så bliver den endelige vedtagelse af anti-pirat-traktaten mere og mere usikker.

Før EU-landene endegyldigt kan tilslutte sig ACTA, skal ministerrådets underskrift på traktaten sanktioneres af EU-Parlamentet.

Parlamentet ventes at stemme om den sag en gang i juni, men allerede nu er der ved at tegne sig et flertal mod en godkendelse.

Den liberale gruppe (Alliance of Liberals and Democrats, ALDE) der blandt andet tæller danske Venstre, har netop meldt ud, at gruppen agter at stemme "nej" til ACTA.

"Selvom vi helt klart støtter beskyttelsen af den immatrielle ejendomsret, så er vi også fortalere for fundamentale rettigheder og friheder. Vi er dybt bekymrede for, at ACTA ikke har den rette balance," forklarer formanden for ALDE, Guy Verhofstadt.

Venstres Jens Rohde siger i dag til Berlingske Business, at den liberale gruppe forgæves har søgt at skabe afklaring om traktatens usikre punkter om frihed på nettet og retssikkerhed. Punkter, som EU Kommissionen har bedt EU domstolen om at vurdere.

"Den vurdering kan tage årevis, og det hjælper ikke EU-Parlamentet, som skal stemme om aftalen i juni. Når selv Kommissionen er usikker på aftalens rækkevidde, kan vi ikke tage ansvar for at give den grønt lys," siger Jens Rohde til avisen.

Endnu et klart signal om den store mistilid til ACTA internet i EU-systemet kom fra det europæiske datatilsyn, European Data Protection Supervisor (EDPS). Organet udsendte i forgårs en erklæring om, at datatilsynet er bekymret for, hvorvidt ACTA kan medføre "uaccetable bivirkninger på individdets rettigheder".

Hvis EU Parlamentet forkaster ACTA, er traktaten død - i det mindste set fra et europæisk synspunkt. USA, Japan og Australien og de andre lande, der har ratificferet traktaten, kan stadig forsøge at få yderligere tilslutning, men uden EU er det tvivlsomt, om Anti Counterfeit Trade Agreement får den store betyning nogen steder i verden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere