Artikel top billede

Så mange pirat-links sletter Google hver måned

Nu fortæller Google for første gang, hvor mange anmodninger om sletning af piratkopieret materiale selskabet modtager.

Hver måned modtager Google i gennemsnit 1,2 millioner forespørgsler om sletning af copyright-beskyttet indhold. Det fortæller søgegiganten i en blog. Google har nu udvidet sin halvårlige Transparency Report. Nu fortæller den ikke kun om antallet af henvendelser fra myndigheder verden over, som kræver at få websider spærret, men afslører også antallet af copyright-krænkelser, hvor Google bliver bedt om at reagere.

I hele 2009 modtog Google kun 1,2 mio. anmodninger om sletning af links til piratkopier - så antallet er altså mangedoblet på få år. Google-advokat Fred von Lohmann forklarer det med, at man nu har bedre værktøjer til at afsløre copyright-krænkelser.

"Kampen mod online-pirateri er meget vigtig. Vi ønsker ikke, at vores søgeresultater skal lede folk til steder, hvor ophavsretten bliver krænket," skriver advokaten.

I gennemsnit tager det 11 timer at behandle en henvendelse, inden det pågældende link bliver fjernet fra søgemaskinen, fortæller Google. Hvis anmodningen kommer fra en kendt organisation, der har status som en "troværdig partner", går der kun syv timer i gennemsnit. Google fortæller også, at 97 pct. af alle anmodninger om sletning af materiale og links bliver imødekommet.

denne side kan man se de virksomheder og organisationer, der har sendt flest anmodninger. Her ligger Microsoft klart i spidsen. Softwaregiganten har anmodet om at få slettet 543.000 links alene i den sidste måned. Herefter kommer forbundet for den britiske musikindustri med 162.000 links og NBC Universal med 145.000.

De fem mest aktive "pirat" domæner er filestube.com, torrentz.eu, 4shared.com, zippyshare.com og kat.ph.

Tallene i rapporten kan dog være misvisende. Tyskland ligger eksempelvis i spidsen blandt de lande, hvor myndighederne sender flest henvendelser om blokering af indhold.

Det betyder dog ikke, at Tyskland er den mest aktive censurstat i verden. Lande som Kina og Iran har deres egne nationale firewalls, der blokerer millioner af uønskede sider.

Forskellen er altså tydelig. I lande som Iran henvender man sig ikke til Google for at få blokeret en enkelt Youtube-video med uønsket indhold. Man blokerer straks hele Youtube.

Derfor giver Google's Transparency Report også et lidt forvrænget billede af den globale netcensur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere