Artikel top billede

Antivirus-software har ingen chance mod stats-malware

F-Secure erkender at man burde have opdaget Flame-trojaneren allerede for to år siden.

De traditionelle antivirus-leverandører har svært ved at opdage og blokere kompleks malware som Stuxnet, Duqu og Flame. Det erkender Mikko Hypponen fra det finske antivirus-firma F-Secure i en kronik, der bliver bragt i Wired.

Efter opdagelsen af den såkaldte super-virus Flame i de seneste dage har F-Secure kigget i sine systemer og fundet ud af, at man har ligget inde med eksemplarer af malwaren lige siden 2010. Den blev meldt gennem automatiske rapporterings-mekanismer, men den blev ikke markeret som noget, der skulle undersøges nærmere.

Hos andre antivirus-firmaer har man også konstateret, at Flame faktisk har været kendt i mindst to år - men man troede altså, at programmet var harmløst.

Det betyder, at Flame har været i stand til at bevæge sig under antivirus-firmaernes radar i lang tid, og det er en stor fiasko for hele antivirus-branchen, mener Hypponen.

Det er ikke første gang. Stuxnet blev først opdaget efter et år, og kun fordi et hviderussisk antivirus-firma blev bedt om at undersøge inficerede computere i Iran. Efterfølgeren Duqu kunne også sprede sig uden at blive opdateret i mere end et år.

"Stuxnet, Duqu og Flame er selvfølgelig ikke almindelig malware. Alle tre er sandsynligvis udviklet af en vestlig efterretnings-tjeneste som en del af hemmelige operationer der ikke skulle opdages. Det faktum at malwaren undgik detektering viser at angriberne har gjort det rigtigt," skriver Hypponen.

De har blandt andet brugt digitalt signerede komponenter, som får programmerne til at se troværdige ud. Microsoft fortæller i en blog, at Flame er signeret med falske Microsoft-certifikater. Det kan være en af forklaringerne på, at det har taget så længe at opdage malwaren.

"Sandheden er, at forbruger-rettede antivirus-produkter ikke kan beskytte mod målrettet malware der er udviklet af store nationalstater med et svulmende budget," konstaterer Hypponen.

Han henviser til, at angriberne har masser af tid til at perfektionere deres angreb og teste dem mod alle antivirus-programmer for at være sikker på, at de ikke bliver opdaget.

"Det er ikke en fair kamp mellem angribere og forsvarere når angriberne har adgang til alle vores våben," siger Hypponen.

For at beskytte mod denne form for angreb kræves en mere kompleks beskyttelse i flere lag, der omfatter aktiv overvågning af trafikken ind og ud af netværket. Et simpelt antivirus-program er ikke nok.

"Flame viser at antivirus-industrien har fejlet. Vi skulle have gjort det bedre. Men det gjorde vi ikke. Vi blev udmanøvreret i vores eget spil," slutter Hypponen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.