Artikel top billede

Flame tilintetgør sig selv

For at slette deres spor har Flame-bagmændene sendt et nyt modul, som får trojaneren til at selvdestruere.

Symantec fortæller i en ny analyse at udviklerne af den meget omtalte super-virus Flame (som Symantec kalder Flamer) har distribueret et modul, som skal få trojaneren til at slette sig selv fuldstændigt fra de inficerede computere. Det tyder på, at bagmændene har forsøgt at slette deres spor. Der spekuleres på, at det kan være en statslig organisation der står bag Flame, men der er ingen beviser.

De inficerede computere kontakter med regelmæssige mellemrum deres prækonfigurerede kontrolserver for at modtage nye kommandoer og moduler. De fleste kontrolservere og domæner er nu lukket ned, men nogle af serverne er stadig aktive og de har sendt et modul, browse32.ocx, som udløser en selvdestruktion på computeren. Symantec kalder også dette modul for en "uninstaller".

Modulet indeholder en lang liste med filer og foldere, som Flame bruger, og det finder og sletter alle filerne på harddisken. Men ikke nok med, at filerne slettes. Modulet sørger også for at overskrive filerne med tilfældige tegn for at forhindre, at de kan genskabes.

Symantec fortæller at modulet blev skabt den 9. maj, kort tid inden de første advarsler om Flame slap ud. Trojaneren indeholder også et andet modul, der har stort set samme funktionalitet som browse32.ocx. Det har den betegnende titel "Suicide".

Ifølge Kaspersky Lab er Flame i stand til at optage lyd fra computerens mikrofon og sende screenshots tilbage til kontrolserverne. Flere eksperter er dog uenige i påstanden om, at det er den mest komplekse og farlige virus nogensinde. Antallet af inficeringer er meget begrænset, og det er primært i Mellemøsten. Flame er omkring 20 gange større end Stuxnet, men det skyldes, at malwaren slæber rundt på en stor ballast i form af program-biblioteker.

Senest forlyder det, at Flame har brugt Windows Update til at sprede sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere