Artikel top billede

Derfor bør du droppe break-fix-modellen

Danske Thomas Kragh er blandt de første it-serviceforhandlere, der har satset på at sælge service på abonnement. Her fortæller han, hvorfor den anderledes forretningsmodel også kan være en fordel for dig.

På det amerikanske marked breder en ny forretningsmodel sig i kanalen. I Danmark har kun få forhandlere dog taget manage-service-modellen til sig. Blandt de få er jyske Kragh-IT.

Direktør Thomas Kragh ser salg af serviceaftaler som en positiv og uundgåelig udvikling i de danske it-forhandleres fremtid. Han kommer derfor her med lidt motivation til at få skudt arbejdet med at omlægge forretningen i gang allerede nu.

Motivation 1: Salgsarbejdet bliver lettere
"Vi skal kun sælge varerne en gang," siger Thomas Kragh og skærer derved ind til benet i serviceaftale-princippet.

Computere skal løbende opdateres og vedligeholdes, men mange virksomheder har ikke råd til en fastansat it-supporter på grund af virksomhedens størrelse.

"Vi sælger derfor aftaler, hvor vi for en fast lav pris hver måned, holder vores kunder it kørende. Ved at servicere maskinerne løbende skal vi ikke sælge reparationer og enkeltydelser, men blot opkræve det samme beløb hver måned, så længe den enkelte serviceaftale løber," fortæller Thomas Kragh.

Ikke nok med at denne salgsmodel letter byrden på salgsafdelingen, der kan koncentrere sig om at hverve nye kunder frem for at byde på enkeltopgaver hos de samme kunder flere gange om året. Forretningsmodellen sikrer også en stabil indtjening, da der ikke vil være måneder uden opgaver

Motivation 2: Microsoft opdrager dine kunder
"Det er den vej Microsoft vil have os til at gå," siger Thomas Kragh med henvisning til serviceaftaler som det nye forretningsgrundlag i stedet for break-fix-modellen.

"Microsoft har meldt ud, at de vil gå cloud-vejen. Det betyder, at kunderne vænnes til at betale et fast beløb om måneden for deres ydelser," fortæller han.

På den måde er Microsoft med til at lære software-kunderne at tænke it-investeringer i abonnementsbeløb frem for store engangsposter på budgettet. På sigt mener Thomas Kragh, at den tankegang også vil påvirke hardware- og serviceindkøb.

"Så får it-forhandlerne sværere og sværere ved at gå ud og sælge deres engangsydelser. Det tvinger de normale break-fix-forhandlere til at lave om på deres forretning.  Og så er det meget passende med en abonnementsordning, som kunderne alligevel er ved at vænne sig til."

Motivation 3: Din virksomhed stiger i værdi
Før han stiftede Kragh-IT, drev Thomas Kragh en it-forretning baseret på break-fix-virksomheden. Da han på grund af sygdom pludselig så sig nødsaget til at sælge sin daværende virksomhed, måtte han sande, at hans værk ikke var meget værd.

"Hvad er der lige at sælge, når du har en break-fix-virksomhed? En kundedatabase - det er vist også det hele," fortæller Thomas Kragh.

Så snart en virksomhed ikke kun kan sælge kundeoplysningerne videre men også selve kunden, er virksomheden straks mere værd.

"Vores it-virksomhed bliver mere værd i samme øjeblik, vi har serviceaftaler. Jeg har hørt, at en amerikansk it-forhandler med etårige servicekontrakter kan gange virksomhedens værdi med tre eller fire set i forhold til, hvad han ville kunne få for den som break-fix-forhandler. Og med treårige aftaler tidobles værdien," siger direktøren fra Kragh-IT.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere